Re: 17letá chce jít zDomova bez souhl.Ro
spíš asi skutečně někoho zkušenějšího, mě napadla asi hloupost, aby se dostala pryč legálně, mohla by zkusit jinou školu podobného zaměření - lze přestup ? ale někde dál, aby tam byla na intru a alespoň na týden by byla mimo do těch 18 let? ve školách mají psych.poradce nebo metodiky nebo jak se jim říká, nevím, zda se obrátit na něho s žádostí o pomoc ? samozřejmě, pokud má ve škole kamarády, cítí se tam dobře, nebylo by pro ní snadné změnit školu, ale zase by se dostala, jak říkám legálně pryč alespoň přes týden. A doma to navlíknout, že jí nevyhovuje zaměření, směr, něco na ten způsob - hodně blbý ??
Re: Pro Jaromíra
Pane Jaromíre, vy jste, ale plnoletý a už dost ostřílený na to abyste si to vyřešil sám. Tady jde o vážnou věc. Jak říkáte, že to rok vydrží tak aby za ten rok taky nebylo třeba pozdě. Myslím, že jste to zlehčil na nepravém místě. A pokud chcete pryč od manželky existuje institut zvaný rozvod.
Myško, děkuju za pochopení. Já to taky vidím jako dost vážný a akutní problém. Je to holka fakt šikovná, psychicky pevná, není náladová, hysterická atd. Ale přiznala se mi včera večer, že už parkrát uvažovala o tom, že by si sáhla na život, protože už to nemůže vydržet. To mě dost vyděšilo, protože opravdu nejde o nevyzrálou hysterickou dívčinu, která by tím chtěla někoho vydírat. Tady jde o dívku, která na mě působí, jako by jí psychicky bylo nejméně 25 let, je na svůj věk opravdu velmi zralá.
Zuziku jsem taky pro legraci a odlehčení různých věcí, ale tohle podle mého názoru zrovna nebylo úplně to pravé. Ale jinak mám legraci ráda. Ale život máme jen jeden a když si ho někdo vezme tak už to nejde vzít zpátky. A v takové situaci může takto třeba i dobře zamýšlená legrace nadělat dost škody.
Myslím, že nemáte tak zcela pravdu, ale respektuji váš názor. Jaromír je fajn a hlavně je velký kluk a nepotřebuje peskovat, podle toho co napsal toho má asi dost doma,že :-)))
Škodu by mohl udělat jedině v tom případě, že by se ptala sama dotyčná holčina a to věřím tomu, že by Jaromír tuhle poznámku nikdy neudělal. Život je boj a líp se problémy řeší s nadhledem. To je zase můj názor. Hezký den :-) Zuzik
>Nechci, aby to vyznělo cynicky, ale když to vydržela
>17 let, ten jeden rok by to už vydržet mohla, ne ?
Jasně že by to bylo nejlepší, ale nevím, jestli to zvládne. Ona chce odejít už hodně dlouho a snažíme se jí přesvědčovat, ať to ještě vydrží atd. Ale mám pocit, že holka už nemá sílu to vydržet :-(
>Jinak, když už jsem u toho, taky bych potřeboval
>vypadnout od manželky, rovněž rád přivítám nějakou radu :-)
Vy jste plnoletej, svéprávnej a vyděláváte si. Vy se můžete rozhodnout sám a zrealizovat to.
Beto, děkuju za snahu pomoct. Ve škole o tom jejím problému ví třídní učitelka, jestli ještě někdo další, to nevím. Problém je v tom, že dívka bydlí v Praze, kde je podobných škol hodně. Změna školy - pokud by byla nutná - by se dala zrealizovat v rámci Prahy, tím by se nic nevyřešilo. Navíc "zbytečná" škola někde daleko znamená pro rodiče výdaje na internát, jízdné atd., takže by určitě řekli NE.
Paní Evo a co se opravdu zkusit zeptat někde v poradně. Prostě anonymně, neuvádět jméno té dívenky. Třeba zkusí poradit. Máte pravdu v tom,že pokud fungují na venek jako spořádaná rodina tak by jí to oficiální cestou jen ublížilo. Zkuste třeba telefonát na nějakou poradnu.
Ano, k tomu se chystám. Pokud to půjde, šly bychom spolu s tou dívkou někam obě. Doma by ji samozřejmě nepustili, ale dívka povídala, že by se zkusila domluvit ve škole, jestli by ji neuvolnila třídní učitelka, takže bychom tam šly v době vyučování. Dívka mě chce s sebou, má ke mně důvěru a asi potřebuje i psychickou podporu. (Materiální nouze v té rodině není, mají se myslím celkem dobře, dívka chodí pěkně oblékaná atd. )
z osobní zkušenosti: příbuzná začala zdrhat z domova v 16ti letech, taky kvůli poměrům doma. policie řekla, že od 15ti je trestně zodpovědná a může si "dělat co chce". Ale rodičům se to nelíbilo a požádali soud o umístění do pracovně výchovného ústavu. Protože nechodila do školy, soud to schválil:-( Zkuste se domluvit se sociálkou, aby holčina nedopadla stejně)
To je moc dobře, že našla ve Vás oporu aspoň ví, že to nemá ještě zabalit, že je tady někdo, kdo jí může pomoct a že na to není sama. A když se k pomoci přidá i učitelka tak snad se aspoň trošku něco povede změnit. Držím Vám palce a opravdu jsem ráda, že jsou ještě lidičky, kteří takto dokáží pomoci. Jste super
Evo, držím vám pěsti, něco podobného mám za sebou v rámci "pomoci bližnímu",ale musím říci, že odborníci v poradně (psycholog,psychiatr,poradna pro mezilidské vztahy) nepomohli,nabyla jsem pocitu, že nikoho ten človíček nezajímá,vyslechnou vás, přijď zase za 14 dní. Já si, díky bohu, poradit umím a nepotřebuji je - zatím :) ale onomu človíčkovi nepomohli, v první řadě musí chtít on a to je základ úspěchu, vy píšete, že je dívčina zralá a rozumně uvažuje. Prosím, nenechávejte ji,vaše pomoc je neocenitelná,zažila jsem depresivní psych.stav u človíčka i pokusy o sebevraždu, člověka pak ničí bezmoc,proto opravdu vytrvejte a nenechte se někdy i nezájmem odborníků odradit. Pevně věřím, že najdete ty správné a třeba někdo bude z BC vědět kam se obrátit.Mě napadá PCP Pha,je tam oddělení úzkostných poruch Dr. Praško, denní stacionář i pobytový a myslím, že se nic neplatí,nyní mám na mysli, kdyby už to nemohla unést, pak "na zklidnění" pobyt v PCP ..? anebo tam se obrátit s žádostí o pomoc co dělat v takovém případě, myslím, že by tam s tím mohli mít zkušenost?
Já to tušil, že to bude nepochopeno, měl jsem radši držet ústa....
No já mám doma 16ti letou, druhým rokem je taky na intru a když přijede na víkend domů, první den ji rád vidím a druhý bych se z ní někdy taky zbláznil, ale znovu opakuji, kdyby mi bylo už 17, vydržím to ten rok a pak si budu dělat relativně v klidu co budu chtít. Takhle si to holka pravděpodobně zkomplikuje, studium třeba nedokončí, bez vzdělání bude blbě shánět práci a podobně...
Taky jsme byli na vojně a museli jsme ty dva roky vydržet (já tedy jen rok, abych nekecal:-)).
A to s tou manželkou bylo opravdu jen pro odlehčení tohoto jistě velmi závažného tématu, to s ní do smrti už holt nějak vydržím, když jsem jí to před 20 lety slíbil. Ale snadný to nebude, to mi věřte :-)
Re: pro jaromíra
jaromíre, ani jsem na váš první příspěvek nereagovala, protože jsem ho pochopila tak, jak teď píšete,ale někdy se skutečně jedná o týdny, dny, minuty ..nechci dramatizovat, ale mám to za sebou v blízké rodině a vím co znamená špatný psychický stav. Člověk si to nedovede představit, dokud to nezažije, ale to je klasika ... :( jinak se vaše manželka má dobře, když jste humor po 20 letech soužití ještě neztratil :)
Evi, v první fázi můžete informace shánět sama. Já bych klidně oslovil nějakou sociálku, ať mi vysvětlí "pravidla hry", co na to zákon atd. Pak bych obtelefonoval ty různé linky bezpečí ap. (nejsem pražák, tak to přesně neznám).
Mě se taková věc nestala, ale myslím, že by se to dalo i doložit. Neznáme podrobnosti o co se vlastně jedná a jak probíhá terorizování, ale snad by v oné zmiňované poradně byli schopni něco vymyslet.
I když na druhou stranu je pravda, že tu máme mrtvé ženy jenom proto, že policie nemohla "dopředu" nic dělat.
Takže Vám a dívčině spíše držím palce.
Evi, fakt myslíš, že by ses Ty jako dospělá nemohla zkusit zkontaktovat s jejími rodiči a navrhnout to jako možnost? To jakože jim slíbit, že na holku dohlídneš, aby neměli starost (nevím, co je to za lidi, ty asi ano). Pak všechno, co tu již padlo, tzn. poradny atd.
Dano, jistěže mohla, ale pravděpodobnost dohody je mizivá, naopak je vysoké riziko, že bych matku popudila a dívce ještě víc přitížila. Matka by s tím nejspíš nesouhlasila mj. proto, že dcera funguje doma jako bezplatná služka bez nároku na nic a zároveň hlídací služba pro malého sourozence a matka má pohodu. Ostatně co bych tak měla matince říct? Ať bych řekla cokoliv, znělo by to blbě. Představ si, že by za tebou přišla nějaká cizí matka, jestli by tvé dítě nemohlo jít bydlet k ní.... jak by ses cítila? Pokoření? Podraz? Vztek na dceru, co kde povídala?
Myslím, že by mě matka velmi rychle vypoklonkovala a s holkou by si to pak tvrdě vyřídila :-(
Zkrátka v tomto případě asi budeme muset postupovat velmi opatrně a dělat jen kroky, které jsou dopředu promyšleny a zabezpečeny a podloženy i právně.
ale tohle jsem nevěděla, měla jsem na mysli situaci, kdy není dcera služkou, nýbrž zátěží. Ať již finanční či jinou. Mezitím jsem stihla "projet" i další příspěvky. Za jakých podmínek soud zplnoletní? Pamatuji na hlavní důvod, jakým bylo těhotenství. Jaké mohou být další okolnosti?
Jinak samozřejmě MOC A MOC držím PĚSTI !!!
>>>>Evi, fakt myslíš, že by ses Ty jako dospělá nemohla
>>>>zkusit zkontaktovat s jejími rodiči a navrhnout to
>>>>jako
>>>>možnost? To jakože jim slíbit, že na holku dohlídneš,
>>>>aby neměli starost (nevím, co je to za lidi, ty asi>>>Dano, jistěže mohla, ale pravděpodobnost dohody je
>>>mizivá, naopak je vysoké riziko, že bych matku
>>>popudila a
>>>dívce ještě víc přitížila. Matka by s tím nejspíš
>>>>ano). Pak všechno, co tu již padlo, tzn. poradny atd.
>>>
>>>nesouhlasila mj. proto, že dcera funguje doma jako
>>>bezplatná služka bez nároku na nic a zároveň hlídací
>>>služba
>>>pro malého sourozence a matka má pohodu. Ostatně co
>>>bych tak měla matince říct? Ať bych řekla cokoliv,
>>>znělo
>>>by to blbě. Představ si, že by za tebou přišla nějaká
>>>cizí matka, jestli by tvé dítě nemohlo jít bydlet k
>>>ní.... jak by ses cítila? Pokoření? Podraz? Vztek na
>>>dceru, co kde povídala?
>>>Myslím, že by mě matka velmi rychle vypoklonkovala a
>>>s
>>>holkou by si to pak tvrdě vyřídila :-(
>>>Zkrátka v tomto případě asi budeme muset postupovat
>>>velmi opatrně a dělat jen kroky, které jsou dopředu
>>>promyšleny a zabezpečeny a podloženy i právně.
>>
>>ale tohle jsem nevěděla, měla jsem na mysli situaci,
>>kdy není dcera služkou, nýbrž zátěží. Ať již finanční
>>či jinou. Mezitím jsem stihla "projet" i další
>>příspěvky. Za jakých podmínek soud zplnoletní?
>>Pamatuji na
>>hlavní důvod, jakým bylo těhotenství. Jaké mohou být
>>další okolnosti?
>>
>>Jinak samozřejmě MOC A MOC držím PĚSTI !!!
>
>Děkujeme. Zplnoletnění lze jen kvůli vdavkám, jinak
>nelze, bohužel, ověřovaly jsme to :-/
TO CHÁPU. Ale kvůli vdavkám protože chce, protože je to VELKÁ LÁSKA, nebo jen z důvodu, že by měla kvůli narození miminka?
Občanský zákoník §8:
(1) Způsobilost fyzické osoby vlastními právními úkony nabývat práv a brát na sebe povinnosti (způsobilost k právním úkonům) vzniká v plném rozsahu zletilostí.
(2) Zletilosti se nabývá dovršením osmnáctého roku. Před dosažením tohoto věku se zletilosti nabývá jen uzavřením manželství. Takto nabytá zletilost se neztrácí ani zánikem manželství ani prohlášením manželství za neplatné."
V případě té dívky by ale nepomohlo ani to manželství - nemá žádnou vážnou známost, jen takového "lepšího" kamaráda.
>>>Děkujeme. Zplnoletnění lze jen kvůli vdavkám, jinak
>>>nelze, bohužel, ověřovaly jsme to :-/
>>
>>TO CHÁPU. Ale kvůli vdavkám protože chce, protože je
>>to VELKÁ LÁSKA, nebo jen z důvodu, že by měla kvůli
>>narození miminka?
>
>Občanský zákoník §8:
>
> (1) Způsobilost fyzické osoby vlastními právními
>úkony nabývat práv a brát na sebe povinnosti
>(způsobilost k právním úkonům) vzniká v plném rozsahu
>zletilostí.
>
> (2) Zletilosti se nabývá dovršením osmnáctého
>roku. Před dosažením tohoto věku se zletilosti nabývá jen
>uzavřením manželství. Takto nabytá zletilost se
>neztrácí ani zánikem manželství ani prohlášením manželství
>za neplatné."
Dohledala jsem návrh novely obč.zák., kde se navrhovala takováto novelizace: ""zletilosti nabývá dosažením 18. roku věku. Před tím lze svéprávnosti nabýt uzavřením manželství se souhlasem soudu, z důvodů hodných zvláštního zřetele může soud též rozhodnout, že svéprávnosti se nabývá před dosažením zletilosti, avšak teprve po dosažení 16. roku věku." Jenže to neprošlo, škoda.
>
>V případě té dívky by ale nepomohlo ani to manželství
>- nemá žádnou vážnou známost, jen takového "lepšího"
>kamaráda.
Existuje snad asi jediná oficiální cesta jak ji zplnoletit.A tou je manželství.Jde to již od 16 let věku.Ovšem už si nejsem jist,jestli k tomu je potřeba souhlas rodičů.A dost možná rozhodnutí soudu.Zkuste se na to mrknout v zákonech.Hodně štěstí.
A co tak postupovat pomalu? Kdyby sem tam u vás přespala, pak častěji... Třeba se nějaká záminka najde (pomoc s účetnictvím :-). Jednak by začala mít zezačátku trochu úniku a postupně si rodiče zvyknou, že už není stále k dispozici.
Dáša D.
Snažím se s rodičema vycházet dobře a občas si dívku s jejich svolením "půjčit", pozvat ji někam a zase ji v pořádku zavézt domů v určenou dobu. Jakžtakž to funguje, ale je to těžký. Když má holka domácí vězení, tak stejně nemůže.
Pomoc s účetnictvím? To by prošlo snad jen občas, holka musí pomáhat především doma a hlídat malého sourozence. Uvidíme, musíme něco vymyslet. Asi nic převratného, spíš takové malé nenápadné krůčky a doufat, že to takhle zvládneme do jejích 18 let. Držte nám palce :-)
Paní Evo, moc vám držím palce, snad i to, že má ta dívka aspoň někoho, kdo jí chce pomoct, jí pomůže překonat ten rok. Ten věk je fakt nebezpečný. Já sama jsem chvilku pracovala v jedné občanské poradně, bývají tam lidi, kteří se snaží pomoct, nasměrovat klienty, kam se obrátit. Mají kontakty i na sociálku, poradí, co jo a co ne. Aspoň v té mé to tak bylo.
Dáša D.
Na něco podobného zákon moc nepamatuje. Já bejt tou dívkou, tak si seberu nejnutnější fidlátka a odejdu ke známým (pokud jste připraveni na dohady s rodiči a de fakto slečnu živit). Rodiče teoreticky můžou volat policii, aby dítě přivedla domů, nebo dávat návrh soudu na předb. opatření, kterým by dítě bylo předáno zpět do péče rodičů. Dívka ale může vždycky znovu utéct a vrátit se ke známým. Šlo by jen o to to vydržet, za jak dlouho to rodiče přestane bavit. Pokud je to pro ni doma tak zlé, tak by to asi měla zkusit. Zrovna tak můžete dát soudu návrh na svěření nezl. do péče jiné fizické osoby (§ 45 zák. o rodině). Můžete zkusit zároveňi předběžné opatření, ke kterému se přiloží jako listinný důkaz ověřené písemné prohlášení slečny, že ona sama si z těch a těch důvodů přeje být svěřena tomu a tomu. Nepříjemnosti a starosti kvůli tomu budou vždycky, ale jestli je to doma tak zlý ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 10. 2007 22:14
Obrátila se na mě se zoufalou prosbou o pomoc šikovná, příjemná a chytrá dívka čerstvě 17-letá, že to doma už nemůže vydržet a že by se chtěla odstěhovat a začít vydělávat při škole nebo i místo školy, když by to jinak nešlo. Znám ji už pár let, ta rodina navenek funguje normálně a spořádaně, ale holka doma zažívá psychický teror ze strany rodičů. Trochu mi to připomíná horor na téma Popelka :-( Samozřejmě je vše neprokazatelné. Holka je výborná studentka 2.ročníku SŠ, nechce utýct kvůli žádnému klukovi, nejsou v tom drogy, jen chce vypadnout z toho šíleného prostředí. Já bych jí byla ochotná nějak pomoct, třeba i finančně, nebo ji u nás nechat bydlet nebo si ji i osvojit, ona je fakt moc prima. Jenže nevím, jestli to lze, když není plnoletá a rodiče by s tím ASI nesouhlasili. Kdyby byla plnoletá a tím plně svéprávná, tak by to bylo jednodušší. Ale co v této situaci? Lze ji zplnoletnit i tak? Nebo jak ji můžu pomoct? Máte někdo nějaké nápady? Obrátit se na sociálku asi nemá smysl, stejně se nic neprokáže a holka by měla doma pak ještě větší peklo. Potřebovala by prostě vypadnout z domova. Co s tím? Není to momentální nápad, ona to má doma blbý už strašně dlouho a chce odejít už dávno, ale netroufla si. Ale teď se to ještě nějak zhoršilo a už to fakt nemůže vydržet. Prosím o rady, zkušenosti, názory...