17letá chce jít zDomova bez souhl.Rodičů

• (neregistrovaný)

30. 10. 2007 22:14

Obrátila se na mě se zoufalou prosbou o pomoc šikovná, příjemná a chytrá dívka čerstvě 17-letá, že to doma už nemůže vydržet a že by se chtěla odstěhovat a začít vydělávat při škole nebo i místo školy, když by to jinak nešlo. Znám ji už pár let, ta rodina navenek funguje normálně a spořádaně, ale holka doma zažívá psychický teror ze strany rodičů. Trochu mi to připomíná horor na téma Popelka :-( Samozřejmě je vše neprokazatelné. Holka je výborná studentka 2.ročníku SŠ, nechce utýct kvůli žádnému klukovi, nejsou v tom drogy, jen chce vypadnout z toho šíleného prostředí. Já bych jí byla ochotná nějak pomoct, třeba i finančně, nebo ji u nás nechat bydlet nebo si ji i osvojit, ona je fakt moc prima. Jenže nevím, jestli to lze, když není plnoletá a rodiče by s tím ASI nesouhlasili. Kdyby byla plnoletá a tím plně svéprávná, tak by to bylo jednodušší. Ale co v této situaci? Lze ji zplnoletnit i tak? Nebo jak ji můžu pomoct? Máte někdo nějaké nápady? Obrátit se na sociálku asi nemá smysl, stejně se nic neprokáže a holka by měla doma pak ještě větší peklo. Potřebovala by prostě vypadnout z domova. Co s tím? Není to momentální nápad, ona to má doma blbý už strašně dlouho a chce odejít už dávno, ale netroufla si. Ale teď se to ještě nějak zhoršilo a už to fakt nemůže vydržet. Prosím o rady, zkušenosti, názory...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).