Re: nákup budov a pozemků
Také mám tento problém, který jsem bohužel podědila. Pod jednou sumou byly zahrnuty pozemek i budova a účetní to vše dala jako budova a odepisovala. Bylo mi řečeno, že se měl oslovit odhadce, který by stanovil cenu pozemku a budovy, pokud to nebylo stanoveno přímo ve smlouvě. Takže ať se nedostanete do stejného problému.
Re: nákup budov a pozemků
Odhad ceny jednotlivých nemovitostí podle znaleckého posudku, který byl zpracován k datu prodeje, rozvrhnete procentuelně na jednotlivé nemovitosti.
Příklad: Nakoupena budova s pozemkem za celkovou 1 mil. Kč. Ve znaleckém posudku byla oceněna budova na 500 000 Kč, pozemek na 300 000 Kč.
Budova: 500 / (500 + 300) = 62,5 %
Ocenění nakoupené budovy: 1 000 000 x 0,625 = 625 000 Kč
Pozemek: 300 / (500 + 300) = 37,5%
Ocenění nakoupeného pozemku: 1 000 000 x 0,375 = 375 000 Kč
V účetnictví budou oceněny nakoupené nemovitosti vstupní cenou ve výši 625 000 Kč - budova, 375 000 Kč - pozemek. Celkem činí vstupní cena nakoupených nemovitostí 1 mil. Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
31. 10. 2007 8:43
Dobrý den, prosím o radu jak zaúčtovat nákup průmyslových objektů, což jsou budovy a pozemků, což jsou zastavěné plochy a nádvoří a pozemky s trvalým travním porostem, když cena je smluvní za vše dohromady. Domnívám se, že pozemky bych měla mít zvlášť vyčíslené, protože se neodepisují a budovy také zvlášť a odepisovat je. Nákup byl proveden na zákadě kupní smlouvy kde je cena celkem za všechny specifikované položky (tj. budovy a pozemky).
Předem děkuji za odpověď