Jedná se o nerovnoměrný a směnný provoz?

• (neregistrovaný)

31. 10. 2007 12:13

dobrý den, prosím o radu . Pracuji na recepci hotelu,krátký dlouhý týden,12 hodinové směny, mám měsíční mzdu , příplatky jsou mi všechny vyrovnávány ve mzdě.
    1 ) Ptám, kolik hodin jsem povinna odpracovat v pracovním týdnu? Zaměstnavatel mi sdělil, že pracuji v nerovnoměrném provozu a že v týdnu si musím odpracovat 40 hodin, protože nemáme směnný provoz. Na této diskuzi jsem si přečetla, že směnný provoz je takový, ve kterém se na stejném pracovišti střídají vzájemně pracovníci, tzn. že tam nemohou pracovat oba současně.
    My si vždy si předáme s předcházejícím recepčním pár info, takže jsme nějakou dobu na pracovišti 2. O jaký provoz se tedy jedná? O 40 hodin nebo o 38,75 hodin?
    2) přestávku čerpáme po 6 hodinách, v práci jsem 12,5 hodin, ale 0,5 hodiny se mi nezapočítává do odpracované doby, placeno mám jen 12 hodin. Mám hodiny správně zaplacené?
    Předem děkuji za reakce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 10. 2007 12:48

anonymous (neregistrovaný)

Re: Jedná se o nerovnoměrný a směnný pro
      Jednoznačně se jedná o směnný provoz, střídáte se s někým jiným - další recepční, tedy 38,75.
      Pokud na přestávku můžete z hotelu odejít nebo nemusíte plnit žádné povinnosti, pak je to v pořádku i s hodinami. Pokud ale činnost nemůžete přerušit (což bývá právě situace vrátných, recepčních), tak Vám ji musí započítat do práce.
      Nerozumím termínu, že příplatky jsou vyrovnávány ve mzdě - takže je máte? Za noc, víkend a svátek?

• 31. 10. 2007 13:18

h. (neregistrovaný)

Re: Jedná se o nerovnoměrný a směnný pro
      Děkuji za odpověď, a vyjádření ke směnnému provozu. S přestávkou - práce je nárazová, takže někdy se k obědu dostanete po 6 hodinách, někdy po 7 , záleží na hostech, ale přestávku dodržujeme... Takže když budeme na pracovišti 12 hodin, ¨30 minut dodržíme přestávku, pak nám má být proplaceno 12 hodin - neodporujete to zákoníku práce spřestávkami?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).