Re: Výpočet mzdy u DPČ
Při hrubé 10.136,- byste měl 8600,- čistou.¨
V DPČ byste měl mít skutečně hrubou hodinovou mzdu,problém je v tom, že u DPČ nesmí být překročen v průměru zákonný limit poloviny týdenní stanovené prac.doby( př. v organizaci, kde je stanovena týdenní na 37,5 hod., to pak činí 18,75 hodin u DPČ).
Takže uvádět do DPČ ,že budete pracovat měsíčně 112 hodin je nepřípustné z tohoto hlediska.Strhává se oboje popjištění, vypočítá daň a použijí slevy na dani, dále pak daň podle tabulek. Takže není pravda, že se Vám nic nedaní. Máte-li nižší příjem, může Vám po slevách sketečně vyjít daň nula.
U DPČ nárok na nemocenskou je.
Re: Výpočet mzdy u DPČ
Čistá mzda z výše uvedené částky činí 8.600,- Kč (10.136 - 457,-zdrav. - 811,- soc. - 1.068,-daň + 600,-základní sleva na dani + 200,- sleva na dani student. = 8.600,-
Výplatní pásku by vám měl dát a máte nárok na nemocenskou. Pokud v měsíci odpracijete méně hodin, asi budete odměňován podle toho.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
31. 10. 2007 13:23
Dobrý den, chci se zeptat, zda-li je možné mít v dohodě o pracovní činnosti udedenou mzdu 10136,- hrubého za 112 odpracovaných hodin. Jde o to, jak pak počítají výplatu, když není uvedená v hrubém na hodinu. Jsem student a myslím, že do jisté částky se mi strhává jen soc.+zdr.(12,5%?), ale né daň. Zaměstnavatel vynásobí hodiny jednotně 70,60,- už jako prý čistého... , jak přišel na tuto částku? A s tím souvisí dotaz, jestli je povinen mi dát výplatní pásku či ne. Kolik činí hrubá mzda 10136,- u studenta v čistém?? A jak by se mzda počítala, odpracuji-li méně hodin? "Růžový" formulář jsem vyplňovala a jinde ho podepsaný nemám, potvrzení o studiu jsem také odevzdala. Mám u DPČ nárok na nemocenskou? Děkuji moc.