Re: nová pracovní smlouva
>>Dobrý den,
>>je možné aby mi zaměstnavatel novou smlouvou zakázal
>>vedlejší pracovní činnost, jejíž pole působení je v
>>jiném oboru, než v jakém se pohybuji? A dále to
>>doplnil
>>zákazem pracovat na živnostenský list?
>>
>>Děkuji Renata
>nejde-li o výdělečnou činnost shodnou s předmětem
>činnosti zaměstnavatele, tak je toto ujednání PS neplatné.
děkuji za odpověď, ale není to možné obehít tím že to bude jako interní opatření?
Renata
jakékoliv interní opatření-předpis nesmí odporovat zákonu, tedy ZP, takže potvrzuji dříve napsané.
Já nevím, Pájo - zákon přímo nikde neříká, že má právo pracovat jinde, pokud se nejedná o shodný předmět podnikání. Zákon říká, že nesmí bez povolení pracovat tam, kde shodné podnikání je. A pokud si spolu smluví, že nebude vykonávat jinou činnost, tak si to prostě domluvili, ne? Tím se přece nezříká předem svých práv, protože v zákoníku se o takovém právu nepíše...
čl.26 Listiny základních práv a svobod- právo každého na svobodnou volbu podnikání i právo podnikat a provozovat jinou hospod.činnost -si myslím, že to právo definuje, takže bych to viděl tak, že pokud se jedná o novou smlouvu, nemusí ji zaměstnanec vůbec podepsat a trvat na změně obsahu, pokud ji podepsal, je ujednání tím momentem, kdy se zaměstnanec vzdává svých zákonných práv a proto je ujednání neplatné. To je můj názor, opírám se o ZP a výklad a cit.listinu. Uvidíme, co třeba ještě další.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
31. 10. 2007 16:00
Dobrý den,
je možné aby mi zaměstnavatel novou smlouvou zakázal vedlejší pracovní činnost, jejíž pole působení je v jiném oboru, než v jakém se pohybuji? A dále to doplnil zákazem pracovat na živnostenský list?
Děkuji Renata