Proplacení dovolené

• (neregistrovaný)

31. 10. 2007 16:44

Dobrý den. 8. srpna jsem dal výpověd s následnou výpovědní lhůtou 2 měsíce která mě skončila dnes 31.října. Od 26. září jsem v pracovní neschopnosti která nadále trvá a proto jsem nemohl vyčerpat zbývající dovolenou 6,5 dne. Zažádal jsem proto o proplacení. Zajímalo by mě zda se dovolená také zdaňuje a jestli se také zní strhávají zdravotní a sociální , kolik by byla daň a kolik korun je za 1 den dovolené celkem kolik mi zbyde. Děkuji předem za veškeré odpovědi. Vlasta.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 10. 2007 16:47

Hanaj (neregistrovaný)

Re: proplacení dovolené
      Ano, z dovolené se platí SP a ZP a daň. K výpočtu bych musela vědět kolik máte průměr na dovolenou.

• 31. 10. 2007 17:13

Vlasta (neregistrovaný)

A kde bych ten průměr zjistil, dalo by se to zjistit z výplatních lístků?

• 31. 10. 2007 19:25

Jiřka (neregistrovaný)

Dá se to zjistit, ale ve Vašem případě až z výplatního lísku za říjen, protože tento průměr se pro každé čtvrtletí počítá nově, a to z výdělků v minulém čtvrtletí. Tzn. z výdělků za červenec až září Vám bude vypočítán hodinový průměr pro říjen až prosinec. Máte hodinovou mzdu nebo měsíční? U hodinové (nebo úkolové) mzdy se to totiž počítá trochu jinak. Přepokládám, že těch 6,5 dne je zbytek z již pokrácené dovolené (pokud jste měl nárok 20 dní, tak teď máte nárok jen na 16,5 dne, protože se krátí o listopad a prosinec).

• 31. 10. 2007 22:47

Vlasta (neregistrovaný)

Z výplatního lístku za říjen to asi těžko zjistím když jsem od 26 září v pracovní neschopnosti a pobírám nemocenskou jak jsem již psal v prvním příspěvku. Těch 6,5 dne je již pokráceno ale ze zbytku 9 dní dovolené. Ostatní dny tedy 11 dní jsem měl již vybráno než jsem vstoupil do pracovní neschopnosti. Sice výplatní lístek skládající se jen z dovolené za říjen dostanu ale potom bude tato diskuse pro mě již bezpředmětná protože již budu vědět kolik dostanu peněz. Já jsem to ale potřeboval vědět předem aspoň přibližně.

• 31. 10. 2007 23:37

Jiřka (neregistrovaný)

Na výplatním lístku za říjen to zjistíte, protože to tam bude uvedeno, psala jsem Vám přece, že ten průměr se počítá ze součtu výdělků za červenec, srpen a září (to, že jste od 26.9. nemocen přece nehraje roli). Je mně jasné, že uvidět to na lístku za říjen je pozdě, protože zároveň v této výplatě bude i proplacena ta dovolená. Proto jsem se Vás ptala, zda jste odměňován hodinovou nebo měsíční mzdou, byla bych Vám poradila, jak se to počítá. Neodpověděl jste mně. Takže: pokud jste odměňován hodinovou (nebo úkolovou) mzdou, sečtete hrubé mzdy za červenec, srpen a září, od nich odečtete všechny hrubé částky náhrady mzdy v tomtéž období (tzn. dovolené, svátky, lékaře apod.) a zbytek podělíte skutečně odpracovanými hodinami.
      Pokud jste odměňovaný měsíční mzdou, také sečtete hrubé mzdy za 7, 8 a 9, odečtete hrubé náhrady mzdy (dovolené, lékaře apod. svátek neodečítáte, protože ten při měsíční mzdě není placen zvlášť). Zbytek podělíte skutečně odpracovanými hodinami včetně hodin svátků. Vyjde Vám průměr na hodinu, kterým se násobí hodiny dovolené.
      Mimochodem - píšete, že jste si 11 dní vybral a zbývá 6,5 dne. To je celkem 17,5 dne, ale Vám za období leden až říjen náleží pouze 16,5 dne. Ledaže by Vám 1 den zbyl z loňska.

• 1. 11. 2007 9:20

Mirka (neregistrovaný)

Jiřko, kde bych se, prosím, dočetla, že u měsíční mzdy se neodečítá svátek. Při výpočtu průměrné hodinové mzdy jsem se dočetla, že hrubá mzda se dělí skutečně odpracovanými hodinami.
      Chtěla bych si to jen ujasnit, děkuji Vám za odpověď a přeji pěkný den.

• 1. 11. 2007 21:01

Jiřka (neregistrovaný)

Tady už to bylo tak dlouze a podrobně rozebírané a vysvětlované, že si zkuste nějaká hesla zadat do vyhledávače, vyjede Vám to diskuze. Letos jsou v podstatě možné oba dva způsoby a v těch debatách je vysvětlováno proč. A protože v měsíční mzda je určena na celý měsíc, ať má kolik chce pracovních dní a ať už svátek je nebo není a protože se tato měsíční mzda pro svátek nekrátí, postupuji i letos tak, jak jsem postupovala dříve - svátek se zvlášť neproplácí a měsíční mzda se dělí skutečně odpracovanými hodinami, včetně hodin svátku, protože tyto hodiny a tento den je již v té měsíční mzdě obsažený.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).