Re: Výdaje-automobil-prosím o radu
Tak jednak silniční daň si v vašem případě nemůžete dávat do nákladů (§ 25/1/f ZDP), tu platí váš zeť a také podává přiznání k silniční dani.
Protože se jedná o auto vypůjčené, můžete si uplatnit výdaje jen ve výši náhrady za spotřebované PHM.
K tomu,abyste nemusela podávat dodatečné přiznání za 2005 a 2006 bych viděl tyto možnosti:
1) doufám, že jste za sebe nepodávala přiznání k SD, pak bych náhradu za SD ve vaší DE přejmenoval na nájemné za auto a tím ho zachoval v nákladech. Není to sice cena obvyklá, ale třeba to u kontroly projde, nic jiného s tím asi nenaděláte. Ta částka bude asi menší než 6000, takže váš zeť nebude muset řešit problém s nepodáním DP.
2) nevím, kolik toho najezdíte a jak hodně jste si uplatnila do nákladů nad rámec toho, co jste mohla, ale asi bude nutné předělat knihu jízd a zvýšil počet ujetých kilometrů tak, aby toto kilometry nad původní knihu x náhrada za PHM daly celkem tu částku 3,80 x počet km, kterou máte nyní.
3) poslední variantou je podat dodatečná přiznání za 2005 a 2006 s očekávaným postihem ze strany FÚ
Mám takové doplnění - pokud používá vypůjčené auto zaměstnanec, základní náhrada Kč 3,80 mu náleží, je to tak?
>>Podnikám vždy jen 6 měsíců v roce. Na rozvoz zboží
>>používám auto svého zetě-je zapsaný v TP jako
>>majitel.
>>Proplácím mu silniční daň, kterou si dávám následně
>>do
>>nákladů. Zjistila jsem, že jsem špatně postupovala a
>>do
>>nákladů jsem dávala mimo průměrné spotřeby poh. hmot
>>také 3,8o za l km . Zjistila jsem, že to není
>>správně.¨(nebo to lze? jsem z toho nějak zmatená) Jak
>>mám nyní
>>postupovat a udělat opravu za rok 2005 a 2006. Hrozí
>>nějaké sankce? Průměrnou spotřebu a náklady na 1km
>>jsem
>>dávala na konci roku do výdajů snižujících základ
>>daně.
>
>Tak jednak silniční daň si v vašem případě nemůžete
>dávat do nákladů (§ 25/1/f ZDP), tu platí váš zeť a také
>podává přiznání k silniční dani.
>Protože se jedná o auto vypůjčené, můžete si uplatnit
>výdaje jen ve výši náhrady za spotřebované PHM.
>
>K tomu,abyste nemusela podávat dodatečné přiznání za
>2005 a 2006 bych viděl tyto možnosti:
>1) doufám, že jste za sebe nepodávala přiznání k SD,
>pak bych náhradu za SD ve vaší DE přejmenoval na
>nájemné za auto a tím ho zachoval v nákladech. Není to sice
>cena obvyklá, ale třeba to u kontroly projde, nic
>jiného s tím asi nenaděláte. Ta částka bude asi menší než
>6000, takže váš zeť nebude muset řešit problém s
>nepodáním DP.
>2) nevím, kolik toho najezdíte a jak hodně jste si
>uplatnila do nákladů nad rámec toho, co jste mohla, ale
>asi bude nutné předělat knihu jízd a zvýšil počet
>ujetých kilometrů tak, aby toto kilometry nad původní knihu
>x náhrada za PHM daly celkem tu částku 3,80 x počet
>km, kterou máte nyní.
>3) poslední variantou je podat dodatečná přiznání za
>2005 a 2006 s očekávaným postihem ze strany FÚ
Je, zaměstnanec může používat v podstatě jakékoli vozidlo KROMĚ vozidla zaměstnavatele, přičmž vozidlem zaměstnavatele se u podnikatele fyzické osoby myslí i jeho auto soukromé.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
1. 11. 2007 12:20
Podnikám vždy jen 6 měsíců v roce. Na rozvoz zboží používám auto svého zetě-je zapsaný v TP jako majitel. Proplácím mu silniční daň, kterou si dávám následně do nákladů. Zjistila jsem, že jsem špatně postupovala a do nákladů jsem dávala mimo průměrné spotřeby poh. hmot také 3,8o za l km . Zjistila jsem, že to není správně.¨(nebo to lze? jsem z toho nějak zmatená) Jak mám nyní postupovat a udělat opravu za rok 2005 a 2006. Hrozí nějaké sankce? Průměrnou spotřebu a náklady na 1km jsem dávala na konci roku do výdajů snižujících základ daně.