Pracák

• (neregistrovaný)

1. 11. 2007 19:30

pracovnice ÚP mě nachytala v provozovně manžela a poradila mi abych si s maželem uzavřela dohodu o provedení práce, protože prý každá pracovnice ÚP by nemusela být tak hodná jako ona. Ale to nejde manžel je FO. Jeho příjmy nejsou tak vysoké, abych z nich odváděla ještě já zdravotní a sociální, kdybych se stala spolupracující osobou. Když mě tam pracák zase nachytá ,mohu tvrdit, že mu pomáhám zadarmo. Neberu od nich nic, ale nebyla bych ráda , aby mě vyřadili z UP. Může někdo něco poradit.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 11. 2007 19:51

jaja (neregistrovaný)

Re: pracák
      I když jste vedená na úřadu práce, můžete mít teď i dohodu o provedení práce / přivýdělek/
      výdělek měsíčně jen do 50% minimální mzdy/ do 4.000,- a maxim. 20 hod týdně/nejlépe19,5/ pokud podepíšete daňové prohlášení daň je nulová /bez prohlášení 15% srážková/
      zdravotní a sociál. se neodvádí plátcem je stát když jste vedená naÚP

• 1. 11. 2007 20:27

Jiřka (neregistrovaný)

>>>pracovnice ÚP mě nachytala v provozovně manžela a
      >>>poradila mi abych si s maželem uzavřela dohodu o
      >>>provedení
      >>>práce, protože prý každá pracovnice ÚP by nemusela
      >>>být
      >>>tak hodná jako ona. Ale to nejde manžel je FO. Jeho
      >>>příjmy nejsou tak vysoké, abych z nich odváděla ještě
      >>>já zdravotní a sociální, kdybych se stala
      >>>spolupracující osobou. Když mě tam pracák zase
      >>>nachytá
      >>>,mohu
      >>>tvrdit, že mu pomáhám zadarmo. Neberu od nich nic,
      >>>ale
      >
      >I když jste vedená na úřadu práce, můžete mít teď i
      >dohodu o provedení práce / přivýdělek/
      >výdělek měsíčně jen do 50% minimální mzdy/ do 4.000,-
      > a maxim. 20 hod týdně/nejlépe19,5/ pokud
      >podepíšete daňové prohlášení daň je nulová /bez prohlášení
      > 15% srážková/
      >zdravotní a sociál. se neodvádí plátcem je stát když
      >jste vedená naÚP

Jenže píše, že manžel podniká jako FO, tudíž s ním dohodu uzavřít nemůže. Nevím, kde je napsáno, že se manželka, pobírající podporu nebo pouze vedená v evidenci ÚP, nesmí vyskytnout na provozovně svého manžela. Řekněte, že jste mu tam nesla svačinu.
      >

• 1. 11. 2007 20:56

sona (neregistrovaný)

No jo ale ona mě tam nachytala, když jsem za něj prodávala, protože jel nakupovat zásoby a v tom, tam ona přišla a už mě nutila do DPP, takže teď nevím, jak na to, protože občas tam za něj zaskočím, když je na nákupech , protože prodavačku si nemůže z fin. důvodů dovolit. Dokonce mi dala i formulář od ÚP.

• 1. 11. 2007 23:05

Jiřka (neregistrovaný)

Já nevím, na základě jakého § by Vás vyřadili. V zákoně 435/2006, § 25 je popsáno, kdo může být uchazečem a co musí splnit. Vy s manželem nemáte žádný pracovněprávní vztah, protože ho ani podle Zákoníku práce mít nemůžete. A protože nemůžete mít žádný pracovněprávní vztah, nemůže ve Vašem případě ani jít o práci načerno. Nejste ani hlášena jako spolupracující osoba a já jsem se nesetkala s tím, že když manžel vypomůže druhému z manželů, který podniká jako OSVČ, že by nastala tím pádem povinnost nahlásit se jako spolupracující osoba. To, že rodinný příslušník udělá fyzicky nějakou práci za OSVČ přece neznamená, že pracoval načerno. Třeba Vám k tomu něco napíše Pája.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).