Krátící koeficient u DPH

• (neregistrovaný)

2. 11. 2007 11:55

Dobrý den, jsme firma, která má příjmy z pronájmu nebytových prostor, které jsou osvobozeny od DPH a dále příjmy ze služeb a pronájmu DHM, které jsou s 19% DPH. Koeficient nám vychází 0,46, v zákoně jsem se dočetla, že DPH u všech přijatých plnění musím krátit. Jen mi nějak nejde na rozum, když nakoupím DHM, který pronajímám s DPH, tak že bych si při jeho pořízení měla nárok na odpočet DPH krátit a naopak u plnění spojených s nebytovými prostory si můžu část uplatnit, i když je pronájem bez DPH. Nějak v tom stále tápu :-(. Opravdu musím krátit DPH u úplně všech přijatých plnění??? Děkuji moc :-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 11. 2007 12:14

Jarda (neregistrovaný)

Re: krátící koeficient u DPH
      Já myslím, že u nákladů které souvisejí přímo s nájmem, který je osvobozený si nemůžete DPH uplatnit vůbec.
      Pokud jsou náklady společné pro obě plnění tak krátím koeficientem, který mi vyjde. Já to pořádně neumím vysvětlit.
      Příklad:
      nákup zboží a následně tržba - DPH u faktur za zboží nekrátím = nesouvisí s pronájmem
      zároveň pronájímám nebytový prostor -osvobozené plnění - neodvádím DPH - teď mě nenapadá žádný výdaj související pouze s nájmem
      elektrika, plyn a telefony = sovisí s prodejem zboží a zároveň s pronájmem = DPH u těchto výdajů krátím koeficientem
      Snad to je takto dobře.

• 2. 11. 2007 13:03

Majda (neregistrovaný)

Děkuji, takhle bych to také chápala, ale podle zákona se krátí i nákup DHM, pohonných hmot, kanc.potřeb atd. Tak já nevím, jestli u nákupu výherních hracích přístrojů, které pronajímáme s DPH mám krítit či ne.

• 2. 11. 2007 13:25

Jarda (neregistrovaný)

Kde vidíte, že u všech plnění musíte krátit. Bohužel jak to je s výherními hracími přístroji to nevím.
      (1) Nárok na uplatnění odpočtu daně nemá plátce u přijatých zdanitelných plnění, která použije k uskutečnění plnění osvobozených od daně bez nároku na odpočet daně uvedených v § 51, a to včetně uskutečnění plnění osvobozených od daně bez nároku na odpočet daně v rámci své ekonomické činnosti s místem plnění mimo tuzemsko, pokud tento zákon nestanoví jinak [§ 72 odst. 2 písm. d)].

• 2. 11. 2007 14:38

Jaromír (neregistrovaný)

Jak píše jarda, rozdělíte si nakupovaná plnění v podstatě na tři škatulky:
      1. plnění, která jdou jen na plnění, která na výstupu zdaňujete. Takže konkrétně ten DHM, jestli ho zdaňujete na výstupu, bude v této kategorii. U tohoto přijatého plnění máte nárok na plný odpočet.
      2. plnění na vstupu, která se vztahují jen k pronájmu nebytových prostor.Tak třeba vymalování těchto prostor, opravy a údržba těchto prostor a tak dále. U těchto nákupu si DPH neuplatňujete vůbec
      3. a pak třetí krabička, kde jsou plnění která jste nakoupili a která se vztahují k oběma předchozím plněním na výstupu, tedy spotřeba PHM, náklady na třeba účetní služby, spotřeba kancelářského materiálu, výpočetní technika a podobně. U těchto plnění pak přijaté DPH krátíte tím koeficientem

• 2. 11. 2007 15:54

Majda (neregistrovaný)

Tohle všechno vím, ale je to podstatně složitější. Část stejných prostor je pronajata s DPH a část, kde je herna je bez DPH. Je to stejná provozovna jen rozdělena na několik částí. A co se týče nákupu DHM- výherních hracích přístrojů, tak prostory, na kterých jsou umístěny, se pronajímají bez DPH, ale přístroje se pronajímají s DPH. Tak teď babo raď :-(

• 3. 11. 2007 9:44

Jaromír (neregistrovaný)

Jestli poradí baba, to nevím :-))) ale podle mne je to jasné, ve vašem případě budete krátit VŠECHNA přijatá plnění, protože všechna se podle toho co píšete vztahují na výstupu jak k plněním zadaňovaným, tak k plněním odvobozeným bez nároku na odpočet.

• 3. 11. 2007 11:32

Zuzik (neregistrovaný)

Jsem baba a říkám, že Jaromír to napsal přesně, musít krátit všechna plnění :-)))
      Zuzik

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).