Re: marodí a odstupné z jakého výdělku?
Průměr vypočítáte z výdělků ve čtvrtletí, které předchází čtvrtletí, ve kterém skutečně skončí. Tzn. pokud prohlásí, že netrvá na odpracování těch 11 dnů, které mu zbývaly do 30.9., pak skončí dnem ukončení neschopnosti. Jestliže tedy skončí kdykoli ve 4. čtvrtletí, vezmete průměr vypočítaný z výdělků 3. čtvrtletí.
Děkuji.Ale moc tomu stále nerozumím. Když skončí nemoc 30.11. a nic neprohlásí, pak pracovní poměr nekončí 30.11. , ale + 11 dnů, tzn. končil by 11.12.07 (prodlouženo o dny, které by ještě musel odpracovat ? a průměr vezmu z 3.Q. Ale když sdělí, že na prodloužení PP netrvá, PP skončí 30.9.07 a průměr vezmu z 2.Q.
Je to tak ? Kdy vlastně může sdělit, že na prodloužení pracovního poměru netrvá? už třeba za doby trvání nemoci? Jde mi o to, že mi dá ukončení nemoci k 30.11.07, sdělí, že na prodloužení prac.poměru netrvá, tak já jsem mu vlastně měla vystavit zápočťák už toho 30.9., takhle mu ho vystavím o 2 měsíce pozěji, to nevadí ?
netrvá, PP skončí 30.9.07 a průměr vezmu z 2.Q.
>Je to tak ? Kdy vlastně může sdělit, že na prodloužení
>pracovního poměru netrvá? už třeba za doby trvání
>nemoci? Jde mi o to, že mi dá ukončení nemoci k 30.11.07,
>sdělí, že na prodloužení prac.poměru netrvá, tak já
>jsem mu vlastně měla vystavit zápočťák už toho 30.9.,
>takhle mu ho vystavím o 2 měsíce pozěji, to nevadí ?
Viz ZP § 53 odst. 2. Myslím, že se dá vykládat i tak, že pokud již 30.9. prohlásí, že na prodloužení prac. poměru netrvá, může prac. poměr skončit kdy skončit měl, tedy 30.9. V takovém případě skončil ve 3. čtvrtletí a odstupné by vycházelo z výdělků ve 2. čtvrtletí. Pokud ale toto neprohlásí a marodí dál, pak zaměstnavatel pracovní poměr nemůže ukončit, ten stále pokračuje až do uschopnění a pak zase nastane ta situace, kdy může nebo nemusí prohlásit, že na prodloužení (o ty dny, které byly promaroděné ve výpovědní lhůtě) netrvá. Pokud nemoc skončí třeba toho 30.11. a on prohlásí, že na odpracování těch 11 dnů netrvá, pak i pracovní poměr tím pádem končí 30.11 (je potřeba se ho zeptat, zda na tom bude trvat nebo ne a podle toho se pak řídíte). Končí tedy ve 4. čtvrtletí a odstupné se počítá z výdělků ve 3. čtvrtletí. Pokud neprohlásí, že netrvá na prodloužení (nebo jinak řečeno řekne, že na prodloužení trvá), pak má právo si těch 11 dnů odpracovat a pak teprve prac. poměr končí. I v tomto případě končí ve 4. čtvrtletí. Pokud by nemoc skončila třeba 31.12. a on by si chtěl ještě těch 11 dnů odpracovat, pak by prac. poměr skončil až v lednu a pro odstupné by se vycházelo z výdělků ve 4. čtvrtletí (a šlo by o průměr pravděpodobný, protože 4. čtvrtletí promarodil a žádné výdělky neměl).
>netrvá, PP skončí 30.9.07 a průměr vezmu z 2.Q.
>>Je to tak ? Kdy vlastně může sdělit, že na
>>prodloužení
>>pracovního poměru netrvá? už třeba za doby trvání
>>nemoci? Jde mi o to, že mi dá ukončení nemoci k
>>30.11.07,
>>sdělí, že na prodloužení prac.poměru netrvá, tak já
>>jsem mu vlastně měla vystavit zápočťák už toho 30.9.,
>>takhle mu ho vystavím o 2 měsíce pozěji, to nevadí ?
>
>Viz ZP § 53 odst. 2. Myslím, že se dá vykládat i tak,
>že pokud již 30.9. prohlásí, že na prodloužení prac.
>poměru netrvá, může prac. poměr skončit kdy skončit
>měl, tedy 30.9. V takovém případě skončil ve 3. čtvrtletí
>a odstupné by vycházelo z výdělků ve 2. čtvrtletí.
>Pokud ale toto neprohlásí a marodí dál, pak zaměstnavatel
>pracovní poměr nemůže ukončit, ten stále pokračuje až
>do uschopnění a pak zase nastane ta situace, kdy může
>nebo nemusí prohlásit, že na prodloužení (o ty dny,
>které byly promaroděné ve výpovědní lhůtě) netrvá. Pokud
>nemoc skončí třeba toho 30.11. a on prohlásí, že na
>odpracování těch 11 dnů netrvá, pak i pracovní poměr tím
>pádem končí 30.11 (je potřeba se ho zeptat, zda na tom
>bude trvat nebo ne a podle toho se pak řídíte). Končí
>tedy ve 4. čtvrtletí a odstupné se počítá z výdělků ve
>3. čtvrtletí. Pokud neprohlásí, že netrvá na
>prodloužení (nebo jinak řečeno řekne, že na prodloužení trvá),
>pak má právo si těch 11 dnů odpracovat a pak teprve
>prac. poměr končí. I v tomto případě končí ve 4.
>čtvrtletí. Pokud by nemoc skončila třeba 31.12. a on by si
>chtěl ještě těch 11 dnů odpracovat, pak by prac. poměr
>skončil až v lednu a pro odstupné by se vycházelo z
>výdělků ve 4. čtvrtletí (a šlo by o průměr pravděpodobný,
>protože 4. čtvrtletí promarodil a žádné výdělky
>neměl).
>děkuji za obsáhlou odpověď. průměr mi je jasný, jen mi pořád nebylo jasné to ukončení a prohlásil-neprohlásil :) moc děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
2. 11. 2007 17:26
dobrý den, zaměstnanci měl skončit pracovní poměr 30.9.07 § 52c) ale začal marodit od 20.9, pravděpodobně ukončí prac.neschopnost 30.11.07. Kdy mu skončí pracovní poměr, když začal marodit v ochranné době, takže se mu prac.poměr prodlouží o ochrannou dobu ? a skončí 30.11., když neprohlásí, že na prodloužení netrvá ? tzn. že výdělek pro odstupné určím z rozhodného období 3.Q nebo z 2. Q, kdy měl původně skončil PP (30.9.-pak by rozh.období byl 2.Q.) nějak se v tom motám ? děkuji za radu