Daňové přiznání OSVČ nebo zaměstnanec?

• (neregistrovaný)

8. 2. 2011 10:45

Zdravím,
    prosím o radu: jsem OSVČ. Od 03/2010 do 31.12.2010 (den výpovědi dohodou) jsem měl 3 zaměstnance. Všichni mi podepsaly prohlášení.

Nyní vím, že musím udělat přehledy pro FÚ (vyúčtování zálohové daně apod), ale jak je to s daň.přiznáním za každého zaměstnance? Jde mi o povinnost, zodpovědnost za podání. Musím já? Nebo musí zaměstnanec? A já mu dám jen podklady za sražené zálohy, úhrn příjmů apod.?

Klidně to udělám za ně, ale jde mi skutečně o POVINNOST.. Před nástupem ke mě byly na pracáku(2) a studenti(1). Dne 31.12.2010 skončili.

Moc Vám děkuji! Pěkný den všem...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2011 12:23

Rop

Daňové přiznání ne ... ale roční vyúčtování daně ano ... tedy pokud měli všichni podepsané prohlášení k dani ...

• 8. 2. 2011 13:26

Tom (neregistrovaný)

Ano, všichni měli podepsáno.

Tím vyučtováním myslíte VYUCTOVANI dane z prijmu ze zavisle cinnosti ??? To jest, tam uvádím počty zaměstnanců v jednotlivých měsících, co mělo být odvedeno, co bylo odvedeno po slevě apod??? Dále má tento formulář i přílohu s počtem zaměstnanců k 1.1.2.2010.

Je to ono? Neboť toto jsem již odevzdal.... Nebo se jedná o nějaký jiný další předpis?

Moc díky

• 8. 2. 2011 16:31

redvirago (neregistrovaný)

Prosím o zpřesnění, zda je můj dále popsaný postup správný, moc díky..

Ano, všichni měli podepsáno.

Tím vyučtováním myslíte VYUCTOVANI dane z prijmu ze zavisle cinnosti ? To jest, tam uvádím počty zaměstnanců v jednotlivých měsících, co mělo být odvedeno, co bylo odvedeno po slevě apod??? Dále má tento formulář i přílohu s počtem zaměstnanců k 1.1.2.2010.

Je to ono? Neboť toto jsem již odevzdal.... Nebo se jedná o nějaký jiný další předpis?

Moc díky

• 8. 2. 2011 19:40

Rop

No a jednotlivým zaměstnancům jste vyúčtoval daně? Tj. nechal je podepsat 3 a 4 list prohlášení k dani a vypočetl jim skutečnou daň? Respektive to jste udělat musel, abyste vyplnil ono lejstro ... je tomu tak?

• 24. 2. 2011 15:21

Tom (neregistrovaný)

Zdravím všechny,

ještě prosím o zpřesnění postupu, myslím, že jsem asi někde pochybil...

1) zaměstnanec mi podepsal "růžové" PROHLÁŠENÍ popl. daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků a to na stránce 2.
      2) na základě tohoto podepsání jsem mu uplatňoval na výplatě slevu na dani.
      3) nyní jsem začátkem února odnesl na FÚ jiný formulář a to VYÚČTOVÁNÍ daně z příjmů ze závislé činnosti, kde byly v podstatě samé NULY, neboť zaměstnanec měl min.mzdu a sleva na dani, vždy znamenala 0,-kč k odeslání na FU... Ty zaměstnanci byly 4. Každý to tak měl. Každej je svobodnej, bez manželky, bez dětí... Takže žádné další jiné slevy nemají. Tento formulář jsem odnest na FÚ.

Nyní tedy:

- daň z příjmu si dělá každý z těch zaměstnanců sám, chtěli to, tak si ho dělají.

A já nyní nevím, zda mám ještě nějakou povinnost? To jest, ty růž.prohlášení, které mi podepsaly se také nosí na FU? Já myslel, že to si musím založit já do své evidence, a že to slouží jako dokument, který mě opravňoval tu slevu na výplatě poskytnout? Nebo to musím skutečně odnést nějak vyplněné na FU?

Protože 3 a 4.stránku růž. prohlášení není vyplněná, prázdná a tím i na 4.stránce nepodepsaná. Je tedy zde nutné něco dovyplnit a dopodepsat?

Musím ještě na FÚ odnést nějaký formulář za každého zaměstnance jmenovitě zvlášť?

Moc díky za názor, radu, či doporučení (prosím polopatě) co s tím ještě musím udělat.

Přeji všem pěkný den... Tom

• 1. 3. 2011 14:49

Tom (neregistrovaný)

Mohu poprosit zkušenější o odpověď na můj poslední uvedený dotaz, kde popisuji postup co jsem udělal a co nevím zda tak má být?

Nerad bych něco zameškal, pokud jsem již nezameškal...

Moc všem předem díky!

Tom

• 2. 3. 2011 8:16

Jana (neregistrovaný)

Zdravím,

takže snad vám moje vysvětlení trochu pomůže:

- růžové prohlášení (1. a 2. strana) -při nástupu zaměstnance (nebo dodatečně může podepsat do 15.2. po skončení roku) zde uplatňuje slevy (poplatník, dítě, student, atd.)
      - růžové prohlášení (3. a 4. strana) - slouží pro provedení ročního zúčtování daně zaměstnanci, není to povinné, je to právo zaměstnance o to požádat (pokud nemá povinnost podat si sám daňové přiznání), pokud zaměstnanec požádá (a to tak, že 3. a 4. stránka se řádně vyplní a zaměstnanec podepíše do 15.2. po skončení roku), tak jako zaměstnavatel jste povinen provést roční zúčtování (opakuji, není to vaše povinnost, pokud o to zaměstnanec nepožádá, tak se jeho zálohy považují za konečnou daňovou povinnost)
      - prohlášení zůstává u zaměstnavatele ve složce zaměstnance, nikam se nenosí, nikomu se nepředkládá
      - co se týče formuláře vyúčtování zálohové daně, tak jste tento formulář měl předložit na FÚ do 1.3.2011 (prohlášení s tím nemá co společného)

• 21. 3. 2011 20:45

Tom (neregistrovaný)

:) ZdravímVás,

perfektní - vše pochopeno!!!! Moc Vám díky, pěkný den...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).