HPP v Holandsku - daňové přiznání

• (neregistrovaný)

5. 11. 2007 13:14

Dobrý den, prosím o radu někoho, kdo má zkušenosti z daňovým přiznáním, pokud je příjem z Holandska.

Manžel pracuje v Holandsku na HPP, odvádí tam sociální i zdravotní i daně, tady nepodával ani daňové přiznání.
    V letošním roce začal od září podnikat jako OSVČ vedlejší činnost. Jak prosím mám postupovat při podání daňového přiznání za rok 2007? Kam uvést příjmy z Holndska? Nemám s tím vůbec žádnou zkušenost, setkala jsem se pouze s příjmy z ČR nikoluv ze zahraničí.

Na OSSZ mi řekli, pokud má potvrzení od zaměstnavatele, že si vydělá nad 48344 ročně, bude se jeho činnost považovat za vedlejší a zatím nemusí platit sociální pojištění.

Na VZP mi ale tvrdí, že si musí platit i zde minimální zdravotní pojištění, přestože si platí zdravotní pojištění v Holandsku.

Děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 11. 2007 16:29

Mirka (neregistrovaný)

Re: HPP v Holandsku - daňové přiznání
      Jak je to s pojištěním Vám neporadím, ale s daněmi se to má takto:

Pokud vy (a případně děti) žijete zde, pak je váš manžel rezidet České republiky. Test 183 dnů je jedna věc, ale FÚ teky posuzuje také středisko životnívh zájmů. A to je tam, kde je rodina. A to pak manžel musí podat daňové přiznání zde, v ČR.
      Pokud jste s ním v Holadsku, a on je tam přihlášený jako rezident (opět 183 dnů nic neznamená, pokud svůj úmysl neoznámíte Holadskému FÚ) tak musí danit CELOSVěTOVé příjmy v Holandsku. A to třeba i pronájem bytu, který tady máte a pronajímáte po dobu kdy v něm nebydlíte....
      Pokud se Váš manžel nepřihlásil jako rezident v Holadsku, tak pošle zahraniční daňová správa informace o jeho příjmech sem, do ČR. A tady vás váš místně příslušný úřad vyzve k podání přiznání...penále... A zahraniční daňové správy ta oznámení posílají.

• 6. 11. 2007 7:35

Renata (neregistrovaný)

Re: HPP v Holandsku - daňové přiznání
      Ano, manžel je rezident ČR, žijeme tady celá rodina, on pouze dojíždí do práce do Holandska. Tady v ČR neměl dosud žádné příjmy, musel taky podávat daňové přiznání, ikdyž zde neměl žádný příjem a vše mu bylo řádně daněno v Holandsku?
      Letos začal podnikat, tudiž bude mít příjem jak v Holandsku, tak v ČR. Jen nevím, jak vyplnit daňové přiznání. Vím pouze, že musím vyplnit přílohu a přečíst si dohodu s Holandskem o zamezení dvojího zdanění, ale kde to najdu?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).