OSVČ a dohoda o provedení práce

• (neregistrovaný)

5. 11. 2007 22:42

Jsem OSVČ a u jedné organizace mám uzavřenou dohodu o provedení práce. Můžete mi prosím říci, zda tato dohoda se mi bude započítávat do důchodu?Měla bych dostat po skončení této dohody potvrzení o zdanitelných příjmech ze ZČ a já si jej pak přiznám ve svém daňovém přiznání za rok 2007 v §6 a tím pádem se mi navýší příjmy, které se mi promítnou v Přehledu na soc.pojištění?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 11. 2007 22:47

Jiřka (neregistrovaný)

Re: OSVČ a dohoda o provedení práce
      Potvrzení o zdanitelných příjmech si vyžádáte nebo ne podle toho, zda ta DOPP byla zdaněna srážkovou či zálohovou daní. Pokud byla zdaněna zálohovou daní, tak si ho vyžádáte a tento příjem a tuto daň musíte uvést v přiznání. Pokud byla zdaněna srážkovou daní, pak toto je daň konečná a nikde už se neuvádí, takže v takovém případě potvrzení nepotřebujete. Z DOPP se ale pojištění nesráží a tento příjem tudíž nevstupuje do příjmů, které jsou rozhodné pro důchod. Ale kdyby šlo např. o dohodu o prac. činnosti, ze které se pojištění odvádí, pak tato by se Vám do důchodu počítala. Ovšem v žádném případě by se Vám to nepromítalo v Přehledu na soc. pojištění, tam se Vám promítají pouze příjmy z podnikání.

• 5. 11. 2007 22:49

ZdenaR (neregistrovaný)

Re: OSVČ a dohoda o provedení práce
      >Jsem OSVČ a u jedné organizace mám uzavřenou dohodu o
      >provedení práce. Můžete mi prosím říci, zda tato
      >dohoda se mi bude započítávat do důchodu?

Do důchodu se nezapočítává, neboť z DPP se neodvádí sociální pojištění. Musela byste mít uzavřenou dohodu o pracovní činnosti.

Měla bych dostat
      >po skončení této dohody potvrzení o zdanitelných
      >příjmech ze ZČ

Podle toho, jak byl Váš příjem zdaněn - pokud zálohovou daní, pak ano, pokud byla uplatněna srážková daň, tak už byly Vaše daňové povinnosti splněny a příjem už nikde neuvádíte.

a já si jej pak přiznám ve svém daňovém
      >přiznání za rok 2007 v §6 a tím pádem se mi navýší příjmy,
      >které se mi promítnou v Přehledu na soc.pojištění?

Příjmy podle § 6 se do Přehledů nepromítají, uvádíte jen příjmy a výdaje spojené s Vaším podnikáním.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).