Re: Exekuční příkaz - výpočet
Srážky se počítají každý měsíc podle čisté mzdy.
Asi jsem nepochopila přesně, která je přednostní a která nepřednostní. Popíšu tedy různé varianty.
1. přednostní, 2. nepřednostní
srážíte obě třetiny na 1., 2. čeká v pořadí
1. nepřednostní, 2. přednostní
srážíte třetinu na 1. a třetinu na 2.
1. přednostní, 2. přednostní
srážíte obě třetiny na 1., 2. čeká v pořadí
1. nepředností, 2. nepředností
srážíte jednu třetinu na 1., 2. čeká v pořadí, zaměstnanec dostane dvě třetiny
Zamíchat vám s tím může jedině výživné, ale o tom se nezmiňujete.
Obě dvě jsou od stejného soudního exekutora (nejspíš jde o dluh Ge Money bank) mají od sebe týden od nabytí právní moci. Volala jsem na exekutorský úřad a tam mi řekli, že mám začít srážet obě najednou, ale raději jsem se chtěla ujistit - moc tomu nerozumím a nevím kolik tedy na kterou mám srážet.
Nic si z toho nedělejte, že tomu moc nerozumíte, na tom exekutorském úřadu asi taky ne. Pořadí se řídí dnem, kdy vám bylo doručeno nařízení výkonu rozhodnutí, takže obě byste srážela jedině, že by k vám došly stejný den. (To je § 280, odst. 3, OSŘ 99/1963), datum nabytí právní moci je druhořadé, znamená jen, že už můžete odeslat to, co jste strhla. Jestli není nikde výslovně napsáno, že se jedná o přednostní pohledávku, zacházela bych s ní jako s nepřednostní, tedy jen jednu třetinu. Které jsou přednostní najdete v § 279.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
6. 11. 2007 9:28
Dobrý den,máme zaměstnance,na kterého přišli dva exekuční příkazy od soudu,které již nabyly právní moci.Začnu srážet ten,který nabyl první právní moci jako přednostní a ten druhý též, ale jako nepřednestní ? Prosím o kontrolu výpočtu:
ČM: 10.146,-
- 3857,-
- 3860,- ( 4x965)
------------------------
2429 = 2430 / 3 = 810,-
Na první srazím 810,- a na druhou též 810,- a dalších 810,- se mu vrátí ?
Když má každý měsíc prémie, tak bude nejlepší asi každý měsíc propočítat, protože ČM je v tomto případě pohyblivá ?
Děkuji moc za radu a odpovědi.