Pronájem garáže - srdužení OSVČ

• (neregistrovaný)

6. 11. 2007 9:33

Moc prosím o pomoc. Mám dva OSVČ ve sdružení, jedou 50/50.
    Mají společnou provozovnu řádně nahlášenou, další činnost ani jeden nemá, takže jim vedu jedno účto na jednoho z nich a na konci roku je dělím na půl, oni pak zas půl převádějí na manželky jako spolupracující osoby. Takže jednoduchá, nekomplikovaná záležitost. Teď si jeden v místě bydliště, kde má vlastně místo podnikání, postavil garáž na auto, které mají společně na leasing.
    A teď přišel s tím, že tuto garáž jako soukromá osoba bude pronajímat sdružení za 3000,- měsíčně a chce po mně sepsat smlouvu. Dále vymyslel, že tím si bude moci uplatňovat cestu do provozovny a domů - cca 19 km - v knize jízd jako daňovou a ne soukromou, když vlastně bude jezdit s autem do pronajaté garáže.
    A když prý to nepůjde, tak ať napíšu smlouvu na jeho manželku.
    Snažila jsem se něco najít ve starších diskusích, ale nic jsem nenašla.
    Moc moc prosím, poraďte, vůbec si s tím nevím rady. Je to vůbec možné ? Jak se to dá obhájit při kontrole FÚ ?
    Děkuji, M.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 11. 2007 12:28

Taky účetní (neregistrovaný)

Re: Pronájem garáže - Nikdo nevíte ?
      >Moc prosím o pomoc. Mám dva OSVČ ve sdružení, jedou
      >50/50.
      >Mají společnou provozovnu řádně nahlášenou, další
      >činnost ani jeden nemá, takže jim vedu jedno účto na
      >jednoho z nich a na konci roku je dělím na půl, oni pak zas
      >půl převádějí na manželky jako spolupracující osoby.
      >Takže jednoduchá, nekomplikovaná záležitost. Teď si
      >jeden v místě bydliště, kde má vlastně místo podnikání,
      >postavil garáž na auto, které mají společně na leasing.
      >
      >A teď přišel s tím, že tuto garáž jako soukromá osoba
      >bude pronajímat sdružení za 3000,- měsíčně a chce po
      >mně sepsat smlouvu. Dále vymyslel, že tím si bude moci
      >uplatňovat cestu do provozovny a domů - cca 19 km - v
      >knize jízd jako daňovou a ne soukromou, když vlastně
      >bude jezdit s autem do pronajaté garáže.
      >A když prý to nepůjde, tak ať napíšu smlouvu na jeho
      >manželku.
      >Snažila jsem se něco najít ve starších diskusích, ale
      >nic jsem nenašla.
      >Moc moc prosím, poraďte, vůbec si s tím nevím rady. Je
      >to vůbec možné ? Jak se to dá obhájit při kontrole FÚ
      >?
      >Děkuji, M.

• 6. 11. 2007 19:11

Jaromír (neregistrovaný)

Já bych to rozdělil na dvě části:
      1) Pokud mají účastníci sdružení vozidlo určené a hlavně používané k podnikání, je podle mého názoru daňově uznatelným výdajem i případné nájemné za garáž, ve které je vozidlo "uskladněno".
      2) Druhým problémem je definování cest z provozovny do garáže jako služebních. Pravidelné pracoviště podnikatele je definováno jako místo, kde se zpravidla vyvíjí činnost za účelem dosahování příjmů. ZDP v § 24 odst. 2 písm. k) bod 2, stanoví, že pravidelným pracovištěm pro poplatníky s příjmy podle § 7 se také rozumí místo podnikání uvedené v živnostenském nebo jiném obdobném povolení k podnikání. Pokud vy uvádíte, že sdružení podniká v nějaké provozovně, která jak jsem to pochopil, je na jiném místě než ta garáž, pak je na podnikateli, aby byl schopen prokázat, že v místě, které má on uvedeno jako místo podnikání (pravděpodobně se jedná o jeho bydliště, ano ? ), také opravdu podniká.
      Samozřejmě pokud on prokáže, že v provozovně třeba provádí zámečnické, truhlářské či jiné práce, které má v předmětu podnikání a v bytě pak vede účetnictví, připravuje daňová přiznání, výkazy pro sociálku a ZP a podobně, pak podle mne zcela bez obav můžete cestu z provozovny do bydliště nechat v daňových nákladech.

• 7. 11. 2007 7:42

Taky účetní (neregistrovaný)

Moc děkuji, už jsem si myslela, že se mi nikdo neozve. M.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).