Obědy

• (neregistrovaný)

6. 11. 2007 12:29

Diskuze o obědech a DPH mě zmátla. Takže: Jsme plátci DPH, DE a a obědy nakupujeme od plátce jako zboží. Faktura na 200 obědů x 60,- Kč = 12 000,- dám do PR, z toho 5% nárok na odpočet DPH.
    Zaměstnancům prodám obědy za 45% z 12 000,- = 5 400 dám do PP, z toho 5% povinnost přiznat DPH. Je to v pořádku?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 11. 2007 13:53

an (neregistrovaný)

Re: obědy
      Ne, zaměstnancům se zdaňuje 19 % sazbou DPH, pokud dochází ke konzumaci jídla v prostorách firmy. Nejde o prodej zboží (byť takto nakoupíte), ale o stravovací služby a ty podléhají základní sazbě DPH.

• 6. 11. 2007 14:06

táňa (neregistrovaný)

To už mám vyřešené, pokud to zaměstnanci jí svojí lžičkou u svého stolu z krabiček, ve kterých jsme to koupili, je to zboží. Teď mě zajímá to zaúčtování. V diskuzi nějaká paní dává do výdajů jen 55% a taky uplatňuje 55% DPH. Ale to mi přijde jako nesmysl. Nejdřív to tam dám celé a 45% mi vrátí zaměstnanci.

• 6. 11. 2007 14:44

an (neregistrovaný)

Tak ve vašem případě jde o prodej zboží. Myslela jsem, že dovezete ve varnicích a zaměstnanci konzumují v podnikové jídelně. Co se týká DPH, pak samozřejmě si na vstupu uplatníte DPH v plné výši a prodej (45 %) zdaníte při úhradě od zaměstnanců. Takže váš postup je správný.

• 7. 11. 2007 7:44

táňa (neregistrovaný)

Dík

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).