Re: Sleva na dani
Slevu na studenta nemůžete uplatňovat jako studentka kombinovaného studia, pokud pracujete na smlouvu, která zakládá účast na nemocenském pojištění, tj. jakékoliv zaměstnání nebo DPČ. Slevu byste mohla uplatnit jen v měsíci ve kterém jste pracovala pouze na dohodu o provedení práce a podepsala prohlášení.
Slevu můžete uplatňovat. To co popisuje Ladík se vztahuje na středoškoláky, u studenta VŠ lze uplatnit slevu i u kombinovaného studia a je jedno zda jde o prac. poměr, nebo dohody mimo prac. poměr. Stačí podepsat prohlášení k dani a doložit potvrzení o studiu.
Sleva na studenta je řešena v Zákoně o daních z příjmů v § 35ba odst.1 písmeno f. Zde je uvedeno, že dobou soustavné přípravy na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem se rozumí doba uvedená podle zvláštních právních předpisů pro účely státní sociální podpory. Jedná se o Zákon 117/1995 Zákon o státní sociální potřebě, kde soustavnou přípravu řeší § 12 až 15. Tento zákon najdete zde:
http://zakony.topcz.info/view.php?cisloclanku=2005112301
§ 12
Soustavná příprava dítěte na budoucí povolání
(1) Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se považuje:
a) studium na středních a vysokých školách v České republice,10) s výjimkou
1. studia za trvání služebního poměru,
2. dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studia na středních školách, je-li dítě v době takového studia výdělečně činno podle § 10 nebo má-li v době takového studia nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci,
PŘEČTĚTE SI LASKAVĚ DOBŘE TENTO PARAGRAF, hlavně ta slova, "s výjimkou"
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
6. 11. 2007 18:55
Dobrý den, zde z diskuze již vím, že mám nárok na slevu na dani, je mi méně než 26let, studuju VŠ - státem uznanou (UK), formou kombinovaného studia. Již vím, že forma studia nehraje roli (bakalářské studium). Jde mi o to, že nemohu najít zákon, který bych mohla zaměstnavateli předložit, aby mi to uznal. Prosím tedy o název takového zákonu (či celé znění, či odkaz kde a pod čím ho mám naajít) a jestli jsou k tomuto nějaké upravující vyhlášky či dodatky, tak ty též.
Zaměstnavatel mi to jinak odmítá nechat zúčtovat účetní.
Díky moc