Konkurenční doložka

• (neregistrovaný)

6. 11. 2007 21:39

Mám uzavřenou rámcovou smlouvu s firmou zabývající se prodejem a montáží set-top boxů, kde jsem se zavázal, že po skončení platnosti této smlouvy nebudu pracovat ani podnikat v oblasti video a audio techniky v těchto a příbuzných oborech. Toto omezení je platné 60 měsíců od ukončení platnosti této smlouvy a vztahuje se rovněž na způsob prodeje- tzv. přímý prodej.
    Dále se ve smlouvě píše, že firma je v případě porušení nebo ohrožení práva k obchodnímu tajemství oprávněna postupovat jako při ochraně proti nekalé soutěži ve smyslu ust. § 44a násl. obchodního zákoníku.

Pro případ porušení závazku uvedeného v předchozích bodech tohoto článku se zprostředkovatel (já) zavazuje zaplatit zájemci (firma) smluvní pokutu ve výši 1.000.000,- Kč. V případě nesplnění tohoto závazku zprostředkovatele, vzniká právo zájemce tuto pohledávku vymáhat exekutivně.

Zajímalo by mě co mě čeká pokud smlouvu ukončím, a budu podnikat v podobném oboru, a nebo jestli můžu provozovat tzv.přímý prodej v jiném oboru.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 11. 2007 18:42

Jaromír (neregistrovaný)

Re: konkurenční doložka
      Obchodní zákoník
      § 672a Konkurenční doložky
      (1) Ve smlouvě o obchodním zastoupení je možno písemně dohodnout, že obchodní zástupce nesmí po stanovenou dobu, nejdéle však 2 roky po ukončení smlouvy, na stanoveném území nebo vůči stanovenému okruhu osob na tomto území vykonávat na vlastní nebo na cizí účet činnost, která byla předmětem obchodního zastoupení, nebo jinou činnost, která by měla soutěžní povahu vůči podnikání zastoupeného.
      (2) Konkurenční doložka odporující podmínkám uvedeným v odstavci 1 je neplatná.
      (3) V případě pochybností může soud konkurenční doložku, která by omezovala zástupce více, než kolik vyžaduje potřebná míra ochrany zastoupeného, omezit nebo prohlásit za neplatnou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).