Technické zhodnocení-nebo oprava?

• (neregistrovaný)

7. 11. 2007 6:38

Přeji dobrý den!
    Měla bych dotaz. Nevím si rady co je technického zhodnocení a co je oprava.
    1.V podniku bylo ústřední topení na tuhá paliva. Nyní jsme toto topení předělali na plynové. Nevím co to je , jestli zhodnocení nebo oprava. Poradí mi někdo?
    2. Skoro ten samý případ. Podlaha v dílnách byla již špatná, proto se na stávající podlahu dala nová vrstva. Je to oprava, nebo zhodnocení?
    Děkuji moc za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 11. 2007 8:38

d (neregistrovaný)

Re: Technické zhodnocení-nebo oprava?
      Taky nejsem technicky typ, ale v učtování to rozlišuji podle výše investice. Do 40 tisíc dávam jako opravu a udržování.

• 7. 11. 2007 8:48

Stáňa (neregistrovaný)

To je hezký, ale z logického hlediska by to bylo technické zhodnocení budovy, to se odepisuje asi 40 let nebo kolik a to už to topení bude dávno pryč. Tak fakt nevím

• 7. 11. 2007 9:05

Jaromír (neregistrovaný)

Prosím vás, to co tu psal "předřečník" raději ani nečtěte :-)). Já osobně z toho co jste napsala nepoznám, zda se v obou případech jedná o rekostrukci, tedy takový "zásah do majetku, který má za následek změnu technických parametrů". To vám musí odpovědět nějaký technik. Takhle na první pohled se mi to první jeví jako jasné technické zhodnocení, plynové topení je jistě změna technických parametrů.
      U té podlahy si tak jist nejsem, ale pokud je to tak, že tu původní podlahu jste použili jako podklad a přidali tam další vrstvu, která zlepšila tepelně izolační a nevím jaké ještě vlastnosti té původní podlahy, tak je to také technické zhodnocení.
      Pak je samozřejmě otázkou, jestli je jejich cena vyšší než 40.000,-, což pravděpodobně je. Budete je tedy odepisovat 30 nebo 50 let, podle zařazení té stavby.
      Pokud by to ovšem byla oprava, což by bylo možná u té podlahy, kdyby se jednalo jen o zaplácání děr v původní podlaze stejným materiálem, pak je úplně jedno, jestli by stála třeba 5 milionů. Důležité je, že se tím nezměnily technické parametry té podlahy, že jsou stejné jako u té původní podlahy.

• 7. 11. 2007 9:27

crt (neregistrovaný)

Pana(paní) "d" raději hned smažte....:o)))...s držte se toho, co tady píše pan Jaromír...

• 7. 11. 2007 9:29

b (neregistrovaný)

Ono taky záleží na tom, co máte napsáno na té faktuře, zda oprava podlahy nebo pokládka nové podlahy. Podle toho je to oprava nebo tech.zhodnocení. V případě přestavby topení jde vlastně také o modernizaci tj. technické zhodnocení.

• 7. 11. 2007 9:41

Jaromír (neregistrovaný)

S těmi 30 nebo 50 lety možná kecám, to už jsem se nedíval tak podrobně, v pokynu D-300 najdete zařízení, které není součástí stavby, i když je s ní pevně spojeno a podle příloh k ZDP si najdete odpisovou skupinu toho topení.

• 7. 11. 2007 10:45

JanaS. (neregistrovaný)

Záleží také na tom, kde to topení je - dle pokynu D-300 to může být i samostatná movitá věc (tedy kromě rozvodů). Podlahu bych zařadila jako opravu.

• 7. 11. 2007 10:57

Jaromír (neregistrovaný)

Takhle od "zeleného stolu" byste tu podlahu střihla jako opravu ? To jste teda frajerka, to bych si já bez podrobnějšího upřesnění netroufl, co když na beton položili plovoucí podlahu ? :-)))

• 8. 11. 2007 22:29

MM (neregistrovaný)

Re: Technické zhodnocení-Jaromíre...
      Jaký máte názor na tento případ:
      V budově je ústření topení (radiátory), plynová kotelna.Došlo k tomu, že vedle plynové kotelny byla pořízena i kotelna na tuhá paliva.V původní kotelně, která byla v používání před cca 10 lety, při přechodu na plynové vytápění se přestala používat, nyní se pouze lehce poupravila (přidaly se nějaké trubky a expanzní nádoba. Zakoupen kotel (cca 36 tisíc). Možnost vytápět plynem byla zachována. Zároveň lze budovu vytápět kotlem na tuhá paliva (přehodí se páčka ve sklepě). Při pořízení kotelny na tuhá paliva byl nakoupen materiál za cca 18 tisíc, práce ve vlastní režii (nestály nic).
      Je to technické zhodnocení, když ta kotelna tam už byla, pouze se znovu uvedla do provozu?
      Velmi vás prosím o názor:))

• 9. 11. 2007 7:17

Jaromír (neregistrovaný)

Tak technická část dotazu je na nějakém odborníkovi na kotelny, nejsem schopen posoudit, zda došlo ke zlepšení technických vlastností té kotelny. Mohu si ovšem pomoci upravenou citací z komentáře k vyhlášce 500/2002 Sb.:

"Od TZ je třeba rozlišit opravu, která do výdajů na dosažení, zajištění a udržení příjmů vstupuje přímo. Opravou se podle § 47 vyhlášky č. 500/2002 Sb., odstraňují účinky částečného fyzického opotřebení nebo poškození za účelem uvedení do předchozího nebo provozuschopného stavu. Uvedením do provozuschopného stavu se rozumí provedení opravy i s použitím jiných než původních materiálů, dílů, součástí nebo technologií, pokud tím nedojde k technickému zhodnocení. Údržbou se rozumí soustavná činnost, kterou se zpomaluje fyzické opotřebení a předchází poruchám a odstraňují se drobnější závady.

V rámci opravy se za změnu technických parametrů nepovažuje jen samotná záměna použitého materiálu. Např. oken s dřevěnými rámy za okna stejného typu, ale s rámy z plastu nebo kovu, oprava střechy tak, že tašková krytina se nahradí krytinou plastovou, apod.
      TZ je zpevnění nejvyššího podlaží, sundání střechy a postavení nové střechy, rozšíření rozvodů elektřiny, vody a plynu, včetně souvisejících prací fasádních, malířských, natěračských, úklidových, změnu lokálního vytápění na ústřední vytápění včetně souvisejících rozvodů, malířských a podobných prací, zřízení vchodu do budovy, výměna kotle na tuhá paliva za kotel na plyn. apod.
      Oproti tomu výměna starých oken za nová, fasádní práce nesouvisející s nástavbou dalšího podlaží, výměnu elektroinstalace a vodoinstalace, pokud nejde o změnu parametrů (např. změnu napětí) lze považovat za opravu." ....konec citace :-)
      Takže já osobně bych se (ale jak podotýkám, bez znalosti podrobností) v tomto případě přiklonil k variantě, že se jedná o opravu, nikoli technické zhodnocení.

• 9. 11. 2007 7:27

Stáňa (neregistrovaný)

Děkuji, , já si to taky tak myslela, ale moc tomu nerozumím.

• 9. 11. 2007 21:44

MM (neregistrovaný)

Pane Jaromíre, díky za vyjádření. Já se přikláním také k opravě, ale víc hlav, víc rozumu:))
      Skutečně se pouze znovu uvedla do provozu bývalá kotelna, pouze jsme opravili beton na podlaze, místo starých trubek navařili nové a koupili kotel. Zdůvodnění této akce je velmi prosté - topení dřevem vyjde zhruba o 60% levněji než topení plynem. Ovšem plynem "poháníme" sporáky v kuchyni restaurace a ohříváme vodu, tak proto jsme si vytvořili takový "babylon" :))
      Ještě bych potřebovala veverku v bubínku, aby mi vyráběla proud, jinak mě náklady na energie brzo přivedou do hrobu:))
      Hezký večer.

• 9. 11. 2007 7:35

Stáňa (neregistrovaný)

>>>Záleží také na tom, kde to topení je - dle pokynu
      >>>D-300 to může být i samostatná movitá věc (tedy kromě
      >>>rozvodů). Podlahu bych zařadila jako opravu.
      >>
      >>Takhle od "zeleného stolu" byste tu podlahu střihla
      >>jako opravu ? To jste teda frajerka, to bych si já
      >>bez
      >>podrobnějšího upřesnění netroufl, co když na beton
      >>položili plovoucí podlahu ? :-)))
      >******************
      >Jaký máte názor na tento případ:
      >V budově je ústření topení (radiátory), plynová
      >kotelna.Došlo k tomu, že vedle plynové kotelny byla pořízena
      >i kotelna na tuhá paliva.V původní kotelně, která byla
      >v používání před cca 10 lety, při přechodu na plynové
      >vytápění se přestala používat, nyní se pouze lehce
      >poupravila (přidaly se nějaké trubky a expanzní nádoba.
      >Zakoupen kotel (cca 36 tisíc). Možnost vytápět plynem
      >byla zachována. Zároveň lze budovu vytápět kotlem na
      >tuhá paliva (přehodí se páčka ve sklepě). Při pořízení
      >kotelny na tuhá paliva byl nakoupen materiál za cca 18
      >tisíc, práce ve vlastní režii (nestály nic).
      >Je to technické zhodnocení, když ta kotelna tam už
      >byla, pouze se znovu uvedla do provozu?
      >Velmi vás prosím o názor:))
      >Já tomu moc nerozumím, ale podle mě se změnily parametry, tak by to bylo zhodnocení, ale jak říkám , podle mě se neřiďte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).