Re: Lékař & Podpůrčí doba
Petro, já se omlouvám, ale nikde v zákoně 54/56, § 15 jsem nenašla, že by zaměstnavatel měl povinnost lékaře nebo sociálku, nebo kohokoliv informovat o konci podpůrčí doby, a taky těch 270 dnů. V ZP u rozvázání ve zkušeb. době je aspoň "zpravidla 3 dny předem", ale tady jsem nenašla nic. Můžete mi prosím napsat aspoň část věty, nebo něco přesnějšího. Děkuji moc.
Já jsem čerpala z Abecedy mzdové účetní od ANAGu, kde je odkaz na tenhle paragraf. Píší tady: Mzdová účetní musí sledovat čerpání podpůrčí doby a upozornit ošetřujícího lékaře, posudkového lékaře OSSZ i zaměstnance alespoň 3 měsíce předem (tj. po 270 dnech trvání PN), že podpůrčí doba bude již vyčerpána (písemně nahlásit datum skončení podpůrčí doby), aby mohlo být včas zahájeno řízení o některý z důchodů, pokud se bude jednat o případ přechodu z PN do invalidity. Schválně jdu ještě mrknout přímo do zákona, na který jsem vás odkázala.
já nemám čas nyní se na zákon podívat, ale ono mělo platit (od letošního roku měl platit, ale nezačal platit, zákon, kde by všechny nemoc. dávky - tedy i za VO, byly placeny přímo OSSZ - po 10 dnech)
potom by i hlídala OSSZ podpůrčí dobu - to ale vůbec nebylo uvedeno do praxe
to je to samé, že v ZP jsou napsané § (ohledně 10 dnů nemocenské), které vůbec v platnost nakonec nešly
v zákonech je pěkný binec
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 11. 2007 11:52
Dobrý den,
zajímá mne, pokud si lékař sám nezažádá o vyrozumění o konci podpůrčí doby, kdy je povinen zaměstnavatel lekaře, nebo "sociálku" informovat o konci podpůrčí doby.
Předem děkuji
Pavla