Živnostník a pracovní deník k fakturám

• (neregistrovaný)

7. 11. 2007 18:53

Pracuji externě pro jednu firmu a nevím zda je ze zákona potřeba dokládat pracovní deník k faktuře (firma to nevyžaduje), ale nevím jak je na tom finančák popř. jiné instituce, nerad bych pak psal rok zpátky, co jsem každý den dělal. Jde o živnost volnou. Je nutné dokládat pracovní deník ? Popř. máte někdo zkušenost, zda se to vůbec kontroluje ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 11. 2007 10:00

pája (neregistrovaný)

Re: Živnostník a pracovní deník k faktur
      Mohou kontrolovat, zda fakturované ráce byly provedeny, proti tomu zase u Vašeho odběratele kontrolují, zda to, co Vám zaplatil, bylo dodáno. Já si vedu diář, kde zaznamenávám jednotlivé zakázky a práci na nich, potom měsíční výkaz činností pro klienta, nebo výkaz činnosti na jednotlivé zakázce, na to navazuje kniha jízd, pokud tam jedu a faktura. Z toho pak jednoduše vyplyne, co, kdy a pro koho jsem dělal, jestli jsem použil auto a kolik jsem mu účtoval. Doporučuji obdobně.

• 8. 11. 2007 10:41

Radek (neregistrovaný)

Já dělám externě správce sítě a pracuji každý den pro firmu. Těžko se to specifikuje. Jedině bych tam napsal do pracovního deníku - správa sítě za celý měsíc. :)

• 8. 11. 2007 10:52

pája (neregistrovaný)

No jo, to když jste denně ve stejné firmě, nemáte jiné klienty,tak je to v jiné pozici, to pochopitelně nebudete psát denně to samé.
      Pokud ale skutečně děláte jen pro tuto fy, pozor na švarcák, pro klid duše bych Vám doporučil udělat tu a tam něco pro někoho jiného, abyste jako živnostník nedělal to, co by měla firma mít zajištěno zaměstnancem. Stačí, když občas uděláte doma nějakou zakázku pro další fy.

• 8. 11. 2007 12:53

Radek (neregistrovaný)

Sem tam mám něco jiného, ale pořád nevím zda psát pracovní deník, jestli z toho můžu mít problém při téhle profesi.

• 8. 11. 2007 13:23

Jaromír (neregistrovaný)

Znám několik správců sítě a pokud si něco někdy píšou, tak jedině proto, aby věděli, jak dlouho u koho byli a co tam dělali, ovšem to jen z důvodu, aby věděli, kolik si vyfakturovat.
      Rozhodně si nevedou nějaký deník pro účel kontroly.
      Já tedy kdybych si psal co jsem kdy pro koho dělal, tak celý den jen píše deníky a nic bych neudělal :-)).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).