Re: Živnostník a pracovní deník k faktur
Mohou kontrolovat, zda fakturované ráce byly provedeny, proti tomu zase u Vašeho odběratele kontrolují, zda to, co Vám zaplatil, bylo dodáno. Já si vedu diář, kde zaznamenávám jednotlivé zakázky a práci na nich, potom měsíční výkaz činností pro klienta, nebo výkaz činnosti na jednotlivé zakázce, na to navazuje kniha jízd, pokud tam jedu a faktura. Z toho pak jednoduše vyplyne, co, kdy a pro koho jsem dělal, jestli jsem použil auto a kolik jsem mu účtoval. Doporučuji obdobně.
No jo, to když jste denně ve stejné firmě, nemáte jiné klienty,tak je to v jiné pozici, to pochopitelně nebudete psát denně to samé.
Pokud ale skutečně děláte jen pro tuto fy, pozor na švarcák, pro klid duše bych Vám doporučil udělat tu a tam něco pro někoho jiného, abyste jako živnostník nedělal to, co by měla firma mít zajištěno zaměstnancem. Stačí, když občas uděláte doma nějakou zakázku pro další fy.
Znám několik správců sítě a pokud si něco někdy píšou, tak jedině proto, aby věděli, jak dlouho u koho byli a co tam dělali, ovšem to jen z důvodu, aby věděli, kolik si vyfakturovat.
Rozhodně si nevedou nějaký deník pro účel kontroly.
Já tedy kdybych si psal co jsem kdy pro koho dělal, tak celý den jen píše deníky a nic bych neudělal :-)).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 11. 2007 18:53
Pracuji externě pro jednu firmu a nevím zda je ze zákona potřeba dokládat pracovní deník k faktuře (firma to nevyžaduje), ale nevím jak je na tom finančák popř. jiné instituce, nerad bych pak psal rok zpátky, co jsem každý den dělal. Jde o živnost volnou. Je nutné dokládat pracovní deník ? Popř. máte někdo zkušenost, zda se to vůbec kontroluje ?