Re: Návrat do zaměstnání po rodičovské d
Po skončení rodičovské, která trvá maximálně do 3 let dítěte, Vám může dát výpověď pro nadbytečnost. Pokud Vám dá výpověď pro nadbytečnost, náleží odstupné, ze zákona 3měsíční. Vždy se počítá z výdělků ve čtvrtletí, které předchází čtvrtletí, ve kterém končí pracovní poměr. Pokud v tom předešlém čtvrtletí člověk neodpracoval ani 21 dnů, použije se průměr pravděpodobný. Jinak po rodičovské dovolené platí Vaše pracovní smlouva, takže se musí řídit tím, jak a co v ní máte smluvené (druh práce, místo výkonu práce atd.).
Takže tomu rozumím tak, že pokud mě nepropustí, neměl by mi nabízet práci,jinou, než tu,kterou mám uvedenou v pracovní smlouvě. Pokud mám smlouvu jako vedoucí pracovní, nemůže mě sesadit a dát mi místo prodavačky a odůvodnil to tak,že mé místo je obsazené jinou, zastupující vedoucí.. Prostě buď nastoupím na své místo a nebo mi může dát výpověď,ale s odstupným..? Tak to jsem ráda,protože jsem měla obavy. A co kdyby mi nabídl práci, taky vedoucí pozici ale v jiném městě...Což by byl v mém případě problém,protože mám 3leté dítě..Myslíte,že by mu to zákoník práce a má smlouva dovolovala?
Záleží na vás, na co přistoupíte, jinak výpověď, odstupné a jste bez místa.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 11. 2007 19:35
Dobrý den! Chtěla bych se zeptat, zda mě může zaměstnavatel propustit pro nadbytečnost? V květnu bych měla nastoupit v řádném termínu opět do mého zaměstnání. Smlouvu mám na dobu neurčitou, ve které mám místo výkonu práce i funkci. Zajímalo by mě také, zda by mě mohl bez mého souhlasu převést na jinou pobočku a zda by mě mohl bez mého souhlasu sesadit z vedoucí funkce. Také by mě zajímalo,zda bude i po těch třech letech platit nadále můj mzdový výměr nebo ho může bez mého souhlasu snížit. Pokud by mne mohl zaměstnavatel propustit pro nadbytečnsot, na jak vysoké odstupné bych měla ze zákona nárok..Děkuji za pochopení i odpověďi.