Prodej auta měsíc před koncem odpisu

• (neregistrovaný)

7. 11. 2007 21:07

Poradí mi prosím někdo jak to mám udělat?
    Mám auto chybí mi 1 měsíc, než bude auto zcela odepsané a teď ho chci prodat. Auto musím vyřadit z majetku firmy a pak do penežního deníku dát položku se získanou sumou za auto? Vedu JÚ.Děkuji moc!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 11. 2007 21:16

Jan (neregistrovaný)

Re: Prodej auta měsíc před koncem odpisu
      Pokuď prodáte auto před koncem roku tak použijete polovinu ročních odpisů. Auto vyřadíte z obch.maj. v den prodeje a částku, kterou obdržíte tak dáte do zdanitelných příjmů.
      Vedete DE tak žádné měsíční odpisy.

• 7. 11. 2007 21:41

ZdenaR (neregistrovaný)

Zda auto prodáte z obchodního majetku (budete mít příjem podle § 7 ZDP), nebo vyřadíte do sobního užívání a následně prodáte (budete mít příjem podle § 10 ZDP), to záleží jen na Vašem rozhodnutí. Při prodeji z obchodního majetku Vám ale příjem z prodeje zvýší vyměřovací základy pro odvod zdravotního a sociálního pojištění.
      Za rok 2007 si můžete uplatnit jen polovinu ročního odpisu auta. Zůstatkovou cenu si pak uplatníte jako výdaj a to jak při prodeji z OM, tak při danění podle § 10 ZDP.

• 8. 11. 2007 13:59

Jana K. (neregistrovaný)

Mockrát děkuji za odpověď a ještě se zeptám, jestli mám platit silniční daň za prosinec?

• 8. 11. 2007 14:14

ZdenaR (neregistrovaný)

Nemusíte. Silniční daň jste povinna zaplatit za měsíce, ve kterých bylo auto použito k podnikání. Pokud si nevykážete nějaké výdaje (spotřeba PHM, oprava, mytí auta atd.) na auto v listopadu, pak nebudete muset platit SD ani za tento měsíc i kdybyste ještě měla auto v OM. Případný přeplatek záloh si vyúčtujete v přiznání k SD v lednu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).