Re: Prodej auta měsíc před koncem odpisu
Zda auto prodáte z obchodního majetku (budete mít příjem podle § 7 ZDP), nebo vyřadíte do sobního užívání a následně prodáte (budete mít příjem podle § 10 ZDP), to záleží jen na Vašem rozhodnutí. Při prodeji z obchodního majetku Vám ale příjem z prodeje zvýší vyměřovací základy pro odvod zdravotního a sociálního pojištění.
Za rok 2007 si můžete uplatnit jen polovinu ročního odpisu auta. Zůstatkovou cenu si pak uplatníte jako výdaj a to jak při prodeji z OM, tak při danění podle § 10 ZDP.
Mockrát děkuji za odpověď a ještě se zeptám, jestli mám platit silniční daň za prosinec?
Nemusíte. Silniční daň jste povinna zaplatit za měsíce, ve kterých bylo auto použito k podnikání. Pokud si nevykážete nějaké výdaje (spotřeba PHM, oprava, mytí auta atd.) na auto v listopadu, pak nebudete muset platit SD ani za tento měsíc i kdybyste ještě měla auto v OM. Případný přeplatek záloh si vyúčtujete v přiznání k SD v lednu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
7. 11. 2007 21:07
Poradí mi prosím někdo jak to mám udělat?
Mám auto chybí mi 1 měsíc, než bude auto zcela odepsané a teď ho chci prodat. Auto musím vyřadit z majetku firmy a pak do penežního deníku dát položku se získanou sumou za auto? Vedu JÚ.Děkuji moc!