Re: překročení hranice 236tis zboží EU
§94/6 ZDPH - Plátci: "Osoba povinná k dani se sídlem, místem podnikání nebo provozovnou v tuzemsku, která uskutečňuje zdanitelná plnění nebo plnění osvobozená od daně s nárokem na odpočet daně, a uskutečňuje pořízení zboží z jiného členského státu, se stává plátcem dnem, kdy hodnota pořízeného zboží bez daně v běžném kalendářním roce převýší částku 326 000 Kč. Do celkové hodnoty pořízeného zboží podle § 2 odst. 2 písm. b) se započítává hodnota zboží dodaného osobě povinné k dani formou zasílání zboží podle § 18 a hodnota zboží, které bylo touto osobou nakoupeno v jiném členském státě od osoby registrované k dani a přemístěno do tuzemska. Plátce je povinen přiznat a zaplatit daň z pořízeného zboží, jehož hodnotou překročí uvedenou částku."
§95/6: "Osoba povinná k dani se sídlem, místem podnikání nebo provozovnou v tuzemsku, která uskutečňuje zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, a uskutečňuje pořízení zboží z jiného členského státu, je povinna podat přihlášku k registraci nejpozději do dne, kdy překročila částku podle § 2 odst. 2 písm. b)."
Pokud jste přesáhla částku 326 tis.Kč (dotaz zněl na 236 tis. Kč - možná překlep, možná nemusíte zatím nic řešit ???), registrace k datu přesažení limitu - a už jste plátce. Takže co nejdříve vyřešit na FÚ. Sankce - porušení povinnosti nepeněžité povahy.
Nejdříve je třeba ověřit, zda jste skutečně stanovenou hranici přesáhla. Pokud ano, je třeba rychle navštívit FÚ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 11. 2007 22:17
Stala se mi dost hloupá věc, jsem neplátce, špatně jsem spočítala hodnotu nakoupeného zboží v EU a teď jsem zjistila, že jsem před měsícem překročila hranici 236tis a měla jsem se přihlásit k DPH. Víte někdo co se teď bud dít? Sankce, povinnosti? Jak postupovat?
Díky,