Překročení hranice 236tis zboží EU

• (neregistrovaný)

7. 11. 2007 22:17

Stala se mi dost hloupá věc, jsem neplátce, špatně jsem spočítala hodnotu nakoupeného zboží v EU a teď jsem zjistila, že jsem před měsícem překročila hranici 236tis a měla jsem se přihlásit k DPH. Víte někdo co se teď bud dít? Sankce, povinnosti? Jak postupovat?
    Díky,

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 11. 2007 13:04

LeaX (neregistrovaný)

Re: překročení hranice 236tis zboží EU
      §94/6 ZDPH - Plátci: "Osoba povinná k dani se sídlem, místem podnikání nebo provozovnou v tuzemsku, která uskutečňuje zdanitelná plnění nebo plnění osvobozená od daně s nárokem na odpočet daně, a uskutečňuje pořízení zboží z jiného členského státu, se stává plátcem dnem, kdy hodnota pořízeného zboží bez daně v běžném kalendářním roce převýší částku 326 000 Kč. Do celkové hodnoty pořízeného zboží podle § 2 odst. 2 písm. b) se započítává hodnota zboží dodaného osobě povinné k dani formou zasílání zboží podle § 18 a hodnota zboží, které bylo touto osobou nakoupeno v jiném členském státě od osoby registrované k dani a přemístěno do tuzemska. Plátce je povinen přiznat a zaplatit daň z pořízeného zboží, jehož hodnotou překročí uvedenou částku."
      §95/6: "Osoba povinná k dani se sídlem, místem podnikání nebo provozovnou v tuzemsku, která uskutečňuje zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, a uskutečňuje pořízení zboží z jiného členského státu, je povinna podat přihlášku k registraci nejpozději do dne, kdy překročila částku podle § 2 odst. 2 písm. b)."
      Pokud jste přesáhla částku 326 tis.Kč (dotaz zněl na 236 tis. Kč - možná překlep, možná nemusíte zatím nic řešit ???), registrace k datu přesažení limitu - a už jste plátce. Takže co nejdříve vyřešit na FÚ. Sankce - porušení povinnosti nepeněžité povahy.
      Nejdříve je třeba ověřit, zda jste skutečně stanovenou hranici přesáhla. Pokud ano, je třeba rychle navštívit FÚ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).