Re: Mateřská - prosím moc o radu!!!
Na mateřskou můžete jít 6-8 týdnů před porodem, a o tom ví většinou lékař a ten Vám ten den ve většině případů vypočítá sám. Dostanete na to papír pro zaměstnavatele se dnem nástupu na mateřskou a od toho dne se Vám přesně počítá (jsou na to extra tabulky, které si můžete stáhnout na portálu OSSZ-jmenuje se lhůtník pro mat.dovolenou) 28 týdnů (pokud porodíte jedno dítě). O dovolenou je nejlépe si zažádat dopředu tak měsíc před skončením pobírání peněžité pomoci v mateřiství u svého zaměstnavatele , nejlépe písemně, že si jí chcete vyčerpat následně po PPM a pak teprve přejít na rodičovskou dovolenou. V tomto případě se Vám totiž nebude krátit!
Re: Mateřská - prosím moc o radu!!!
na mateřskou dovolenou můžete jít 6-8 týdnů před plánovaným termínem porodu
PPM (mateřskou) budete mít placenou 28 týdnů celkem (můžete mít i předčasný porod apod., budete mít placených 28 týdnů)
potom (ještě před ukončením vyplác. PPM) - si můžete zažádat písemně o čerpání dovolené u svého zaměstnavatele 16 dní z r. 2007 + celý nárok na r. 2008, pokud nepožádáte, potom bude dovolená za r. 2008 krácená, ale čerpala byste ji až po rodič. dovolené, také byste si měla požádat zaměstnavatele o rodič. dovolenou (nejdéle do 3 let dítěte)
o rodič. příspěvek si požádáte na kontaktním místě ihned po PPM - od příštího roku si můžete určit jak dlouho ho chcete pobírat (výši příspěvku)
§ 216 odst. 3,§ 217 odst. 5, § 218 odst. 3 Zákoníku práce
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
8. 11. 2007 8:33
Potřebuju vědět, jak je to s mateřskou-. ale tou od podniku. Je to 28 týdnů celkem, s tím,že se počítá 20 od narození dítěte? A když těch 8 nestihnu vybrat jakoby před porodem, tak mám smůlu? Jsem teď na neschopence a k dr. jdu 19., tak abych věděla. Jo a ještě mám 16 dní dovolené. Termín mám 23.ledna. Jsem z toho jelen, nevím, co je lepší a výhodnější. děkuju za radu