Re: Koeficient DPH
Čistě k nájmu nemáme nic. A musíme nějak evidovat, které náklady se vztahují k nájmu, nájem fakturujeme 1x za půl roku, nevadí, pokud by mně vyšel v tom měsíci koeficient menší než 0,95, posuzuje se celý rok? děkuji.
Re: Koeficient DPH
Posuzuje se celý rok (koeficient se počítá za celý rok z jednotlivých přiznání DPH). Náklady, které se vztahují pouze k nájmu (u těch si nebudete nárokovat DPH vůbec) ale asi bych si je evidoval. Zároveň si označuji i náklady, které jsou společné pro nájem i pro zdanitelná plnění jako tzv. krácená plnění.
Příklad: celý rok si uplatňuji celé DPH neboť mám koeficient 1. Na konci roku až budu dělat přiznání za 4.kv. tak znovu přepočítám koeficient. Pokud mi vyjde třeba 0,80 tak se všechna tato označená krácená plnění přepočítají a musím vyrovnat DPH, které jsem si celý rok nárokoval v plné výši. Nejsem si jist zda jsem to popsal srozumitelně. Snad se ještě někdo ozve.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
8. 11. 2007 10:49
Za rok 2006 jsme měli 4,5 mil uskuteč.zdanit.plnění a z toho 18000,- bez nároku na odpočet za nájem nebyt.prostor. Nemusíme počítat koeficient nebo nějak krátit vstupy za el.vodu a plyn?