Re: záloha na investici z EU
Není to až tak zmatené, možná jen složitě sepsané - záloha je na 7520 EUR(předpis na zálohové fa) a úhrada této zál. fa byla s platební podmínkou -3% za skonto za včasnou úhradu, takže v reále se zaplatilo 7294,40 eur. Abych vyrovnala 321ae tak se zaúčtovala úhrada 7294,40/221 a 225,60/668 a na 314 mi šlo 7520 eur. takže teď mám na účtu 314-zálohy 7520 eur. Jenže následně došla faktura - nikoliv vyúčtovací, protože ta záloha zatím není celá, bude ještě jedna část, tohle je pouze podíl, nevím jak z Polska tu fakturu nazvat - oni mají jen faktura, jak jsem psala výše, tak u nás by se to asi nazvalo daň. doklad k přijaté platbě.... prostě následně po úhradě přišla faktura s textem toho stroje, který -až zaplatíme druhý podíl zálohy, nám dodají. Na této následně zaslané faktuře je uvedena reálně zaplacená částka, tj. 7294,40 eur. Teď nevím zda již v této fázi provést DPH (oboustranně) - to je jeden problém. A druhý - na účtu 314 mi mám částku 7520 eur, neboť těch 225,60 byla platební podmínka, kterou jsem odúčtovala na úč. 668 .... je to již přehlednější? A navíc netuším jak budou vypadat další faktury.... achjo.... už jsem si to malovala, ale pořád mi to nevychází...
O zmateném zápisu jsem nic nepsala, jen opětovně opakuji, že DPH se ve vztahu k zálohám při pořízení zboží z JČS nebudete zabývat. Musíte však vědět co je záloha a co DD, který zakládá povinnost dodanění (dle § 25 ZDPH). Určitě existuje nějaká smlouva, která by mohla pomoci s řešením problémů. Pokud problém přetrvává, je vhodné se dotázat u dodavatele, které doklady zahrnul (zahrne) do souhrnného hlášení.
K bonifikacím - tyto je vhodné v uvedeném případě nedávat přímo do výnosů, ale snížit hodnotu zálohy (investice - obvykle účet 052).
K
díky za rady, už jsem se z toho vymotala, hledala jsem problém tam, kde nebyl.... jak to je s DD jsem už na jejich straně zjistila, tak snad OK.... motala jsem přepis zálohy a skutečnou zálohu... navíc šla platba dřív než papíry... díky moc... nakopli jste mě správným směrem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
8. 11. 2007 14:11
Prosím o pomoc - teď jsem se dobře zamotala.. Pořizujeme nějakou investici. Bude dílem od nás a dílem ze zemí EU - teď mi proběhla jedna částečná akce. Jedna část stroje se bude brát z Polska. A teď ten můj zmatek: poslali si zálohovou fa ve výši 40% (před dodávkou, zbytek po dodávce) a přímo k ní je platební podmínka se skontem, které jsem samozřejmě si odpočetla. A jak dostali peníze, tak mi poslali fakturu - u nás bych to nazvala daň.doklad k přijaté platbě. U nich je no normálně faktura. A na ní mi vyčíslili tu částku bez skonta.Text je název toho stroje, nikoliv přijatá záloha .... Skonto mi odúčtovala kolegyně bankou, aby se mi vyrovnala 321ae. jenže na 314 mi tím pádem spadla celá částka vč. skonta. co teď? jak mám udělat ten daň doklad? de facto by skonto mělo jít na 668 ... jenže ti co to u nás sjednávají, počítají s hodnotou stroje o ty skonta nižší... to je jedna věc a druhá - jak to vyrovnat? takhle mi to zůstane viset někde na 314 .... jsem z toho jelen.....a navíc - zatím jsme nic nedostali - jak s DPH? řekla bych obě strany- i odpočet, i povinnost. ale jistá si nejsem. zbytek úhrady a dodávka, aby to nebylo tak jednoduché, bude v lednu 2008 (ještě přo upřesnění: zál.fa je na 7520 eur, její úhrada -3% tj. 7294,40 eur, bankou vyrovnáno 321ae na 7520 eur, skonto 225,60 eur 668.... následná fa 7294,40 eur.) účt: 314/321 7520,-
úhrada 321/221 7294,40 + 321/668 225,60 eur. A teď mám tu došlou a nevím co s ní, potřebuji ji dostat na 042 a odúčtovat zálohu.... moc to spěchá prosím moc....314/321 -7520 a 042/321 7294,40 a co s tím zbytkem.....