Re: Práce přesčas
Tedy jestli jsem dobře pochopila, když pracuje v týdnu 24 hodin tedy 4 hodiny více jak než má stanovenou týdenní pracovní dobu je to práce přesčas a následující týden si za to může vzít náhradní volno.
To teda ne, přesčas vzniká až po odpracování týdenní pracovní doby u zaměstnavatele, nikoli zkrácené, už to tu máte napsané 2x. Čili např. týdenní pracovní doba = 40 hodin. Ona má týdenní pracovní dobu 24 hodin. Odpracuje např. 38 hodin - 14 hodin normálně zaplatíte bez příplatků, bez náhradního volna. Teprve kdyby odpracovala např. 41 hodin, tak ta 1 hodina je přesčas , tudíž mzda s příplatkem nebo náhradní volno.
Omlouvám se za svou natvrdlost, ale teď jsem mimo úplně. Neřekla jsem možná důležitou věc, že je odměňována měsíční mzdou.
Ještě to řeknu jinak, když odpracuje jeden týden 24 hodin, druhý týden 16 hodin, v měsíci odpracuje 1/2 FPD, tak se žádná práce přesčas nekoná a zaplatím tak, jak je stanovena měsíční mzda.
>>>>>>>přesčas.
>>>>>>>Máme pracovnici, která je zaměstnána na 1/2 pracovní
>>>>>>>úvazek - 4 hodiny denně. Vykonává práci, kde se
>>>>>>>střídá
>>>>>>>s pracovnicí, která je zaměstnána na celý úvazek. V
>>>>>>>případě, že tato pracovnice má např. dovolenou, ta,
>>>>>>>která pracuje na 1/2 úvazek zůstává v práci celých 8
>>>>>>>hodin. Vysvětluji si to dobře tak, že mí 4 hodiny
>>>>>>>práce
>>>>>>>přesčas, za které jí zaměstnavatel umožní čerpat
>>>>>>>náhradní
>>>>>>>volno nebo je to jinak? Díky za radu.
>>>>>>
>>>>>>této zaměstnankyni zaplatíte hodiny dle
>>>>>>skutečnosti,nárok na přesčasový příplatek ale
>>>>>>vznikne,
>>>>>>pokud by
>>>>>>pracovala v měsíci více hod. než činí prac. fond pro
>>>>>>8
>>>>>>hod. úvazek
>>>>>
>>>>>Nemá přesčas, ten by měla jedině, když by pracovala
>>>>>nad rámec fondu pracovní doby, který je u
>>>>>zaměstnavatele
>>>>Tedy jestli jsem dobře pochopila, když pracuje v
>>>>týdnu
>>>>24 hodin tedy 4 hodiny více jak než má stanovenou
>>>>týdenní pracovní dobu je to práce přesčas a
>>>>následující
>>>>týden si za to může vzít náhradní volno.
>>>
>>>To teda ne, přesčas vzniká až po odpracování týdenní
>>>pracovní doby u zaměstnavatele, nikoli zkrácené, už
>>>to
>>>tu máte napsané 2x. Čili např. týdenní pracovní doba
>>>=
>>>40 hodin. Ona má týdenní pracovní dobu 24 hodin.
>>>Odpracuje např. 38 hodin - 14 hodin normálně
>>>zaplatíte
>>>bez
>>>příplatků, bez náhradního volna. Teprve kdyby
>>>odpracovala např. 41 hodin, tak ta 1 hodina je
>>>přesčas
>>>, tudíž
>>>mzda s příplatkem nebo náhradní volno.
>>
To už dávno mám, je to řeč paragrafů a já jsem to chtěla pochopit na konkrétním příkladě. Přesto děkuji.
>
Osobně nevidím vůbec žádný problém v tom, aby si Vámi zmíněná pracovnice, která odpracuje více hodin za kolegyni, vzala po dohodě se zaměstnavatelem náhradní volno. Pokud by nedostala volno, potom by se jí musely hodiny zaplatit, samozřejmě bez příplatku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 11. 2007 8:25
Prosím zkušenější o radu, při posouzení práce přesčas. Máme pracovnici, která je zaměstnána na 1/2 pracovní úvazek - 4 hodiny denně. Vykonává práci, kde se střídá s pracovnicí, která je zaměstnána na celý úvazek. V případě, že tato pracovnice má např. dovolenou, ta, která pracuje na 1/2 úvazek zůstává v práci celých 8 hodin. Vysvětluji si to dobře tak, že mí 4 hodiny práce přesčas, za které jí zaměstnavatel umožní čerpat náhradní volno nebo je to jinak? Díky za radu.