Re: Pozastavení výplaty
Z toho co jste popsala předpokládám, že máte podepsanou DOHODU o hmotné odpovědnosti na peněžní hotovost. Pokud máte klíče od této hotovosti
/trezoru/ čtyři, je jistě tato DOHODA kolektivní a potom se na úhradě manka podílí všichni hmotně zodpovědní z této kolektivní dohody o hmotné odpovědnosti.
Re: Pozastavení výplaty
Ještě bych doplnil: hlavně si pohlídejte, aby to nechtěli hodit pouze na Vás 2. Pokud jsou 4 klíče a není uzavřená společná dohoda, tak doporučuji konzultaci s právníkem, protože ten vám poradí jak se bránit. Samozřejmě záleží na výši částky, ale pokud by byla hodně vysoká (ne pár stokorun), tak by na vás nemusela připadnout ani celá ta pomyslná 1/4, protože taková dohoda je napadnutelná. Zažil jsem to v případě kolegy, který skončil u soudu, ale pro řadu formálních chyb v dohodě odešel nakonec s povinností zaplatit skoro nepatrnou částku proti té, která mu původně hrozila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 11. 2007 16:24
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu ohledně výplaty. Ve firmě nám vzniklo mankov trezoru. S kolegyní máme hmotnou zodpovědnost. Od trezoru jsou 4 klíče -já, kolegyně, 2 nadřízení ( jeden z nich je vedoucí provozu). Toto manko se začalo řešit dosti pozdě - máme pracovní poměr na dobu určitou do poloviny listopadu. K jádru věci - dosud se nám nepodařilo zjistit jakým způsobem peníze zmizely. Šéf nařídil pozastavit výplaty do doby než se to vyřídí - bude do toho zasahovat nejspíš i policie, takže to může být na dlouho. Zajímalo by mě tedy jetli na to má vůbec právo a jestli ne, tak jak se mohu bránit. A také jestli nám manko bude prokázáno, tak jestli se o to podělíme jenom s kolegyní, nebo jestli se to dělí na 4 díly, když jsou 4 klíče od trezoru, nebo jestli vedoucí zodpovídá větší částí.
Děkuji za odpověď
PS: Pokud tento popis není dostačující či je něco nejasné, ráda doplním.