Prodej použitého zboží - jak s DPH?

• (neregistrovaný)

9. 11. 2007 17:56

Ahoj, mám problém - mám malý obchod a jsem plátce DPH. od jednoho zákazníka jsem vykoupil na protiúčet jeho staré zboží a nyní ho prodávám dál. jak to všechno zaúčtovat? doufám, že nebudu platit DPH z celého předmětu...

Vykoupil jsem za 7500, prodal jsem to za 7800. nyní na to potřebuji udělat příjmový a výdajový pokladní doklad. Jak toho docílím, aby tam nebyla ta DPH a bude to v případě kontroly bez problému?

moc díky za info.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 11. 2007 18:26

anonym (neregistrovaný)

Re: Prodej použitého zboží - jak s DPH?
      Pokud jde o prodej použitého zboží od neplátce, pak lze použít zvláštní režim - § 90 ZDPH.
      Pokud nejde o použíté zboží a jedná se o zboží od neplátce, pak sepište smlouvu o zprostředkování prodeje, tržby za prodej budou vlastníka a vy mu vyfakturujete provizi za zprostředkování. DPH pak budete odvádět pouze z prvize. V uvedeném příkladě: cena celkem 300,00 * 0,1597 = 48,00 Kč DPH a ZD 252,00 Kč.

• 9. 11. 2007 19:16

Filip (neregistrovaný)

MOc děkuji! je to normální koncový zákazník a prodávám to zákazníkovi neplátci DPH ale má ičo...

díky

• 10. 11. 2007 10:58

anonym (neregistrovaný)

Je jedno, kdo je koncový zákazník, ale podstatné je, od koho kupujete, pokud chcete použít zvláštní režim dle § 90.
      Ten lze použít pouze, pokud jde o prodej použitého zboží pořízeného od neplátce, nebo od plátce, který při dodání prodejci použil rovněž zvláštní režim. V případě použití zvl. režimu nesmíte vystavit DD!! A ani kupující, pokud by byl plátce, nemá nárok na odpočet DPH.
      Pokud budete uplatňovat daň a současně používat zvláštní režim, jste povinen vést v evidenci pro daňové účely samostatně plnění podle jednotlivých způsobů uplatňování daně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).