Podpis na pracovní smlouvě

• (neregistrovaný)

9. 11. 2007 20:16

1)Jednatel mi tvrdí že podle právníka musí být vždy podepsaná pracovní smlouva den předem. Nemůže být prý podepsaná až v den nástupu. Samozřejmě že většinou se stává že je podepsaná smlouva dříve, ale nevím proč nesmí být podepsaná až v den nástupu. Má to něco dočinění třeba se zkušební dobou?

2)Potom mám ještě druhý dotaz do pracovní smlouvy dal právník následující větu: Rozvržení pracovní doby je 8 hod. denně. (já nevím jak to mám brát jestli je míněno Po-Pá nebo každý den když denně.
    Děkuji Zuzana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 11. 2007 20:32

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Podpis na pracovní smlouvě
      >1)Jednatel mi tvrdí že podle právníka musí být vždy
      >podepsaná pracovní smlouva den předem. Nemůže být prý
      >podepsaná až v den nástupu. Samozřejmě že většinou se
      >stává že je podepsaná smlouva dříve, ale nevím proč
      >nesmí být podepsaná až v den nástupu. Má to něco dočinění
      >třeba se zkušební dobou?

Nikde není psáno, že musí být podepsaná přede dnem nástupu. Klidně může být v den nástupu do práce. Nejpozději tehdy lze sjednat zkušební dobu.
      >
      >2)Potom mám ještě druhý dotaz do pracovní smlouvy dal
      >právník následující větu: Rozvržení pracovní doby je 8
      >hod. denně. (já nevím jak to mám brát jestli je míněno
      >Po-Pá nebo každý den když denně.

Rozvržení prac. doby vůbec nemusí být sjednáno v pracovní smlouvě. Pokud není sjednáno, rozhoduje o něm zaměstnavatel. Platí, co je sjednáno a zároveň se to nesmí příčit zákoníku práce. Jestliže tam máte 8 hodin denně, nemůže to znamenat, že budete pracovat 8 h 7 dní v týdnu, protože zákoník přikazuje také odpočinek nejméně 35 h v 7 dnech po sobě jdoucích a zároveň je také určen maximální počet pracovních hodin v určitém období (při nerovnoměrném rozvržení prac. doby je to vyrovnávací období 26 týdnů, tam kde jsou odbory až 52 týdnů). Já bych si Vaši smlouvu vykládala tak, že budete pracovat 8 h denně, ale které to budou dny, to určí zaměstnavatel (a určí je tak, aby naplnil požadavky na odpočinek podle zákoníku).
      > Děkuji Zuzana

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).