Re: Podpis na pracovní smlouvě
>1)Jednatel mi tvrdí že podle právníka musí být vždy
>podepsaná pracovní smlouva den předem. Nemůže být prý
>podepsaná až v den nástupu. Samozřejmě že většinou se
>stává že je podepsaná smlouva dříve, ale nevím proč
>nesmí být podepsaná až v den nástupu. Má to něco dočinění
>třeba se zkušební dobou?
Nikde není psáno, že musí být podepsaná přede dnem nástupu. Klidně může být v den nástupu do práce. Nejpozději tehdy lze sjednat zkušební dobu.
>
>2)Potom mám ještě druhý dotaz do pracovní smlouvy dal
>právník následující větu: Rozvržení pracovní doby je 8
>hod. denně. (já nevím jak to mám brát jestli je míněno
>Po-Pá nebo každý den když denně.
Rozvržení prac. doby vůbec nemusí být sjednáno v pracovní smlouvě. Pokud není sjednáno, rozhoduje o něm zaměstnavatel. Platí, co je sjednáno a zároveň se to nesmí příčit zákoníku práce. Jestliže tam máte 8 hodin denně, nemůže to znamenat, že budete pracovat 8 h 7 dní v týdnu, protože zákoník přikazuje také odpočinek nejméně 35 h v 7 dnech po sobě jdoucích a zároveň je také určen maximální počet pracovních hodin v určitém období (při nerovnoměrném rozvržení prac. doby je to vyrovnávací období 26 týdnů, tam kde jsou odbory až 52 týdnů). Já bych si Vaši smlouvu vykládala tak, že budete pracovat 8 h denně, ale které to budou dny, to určí zaměstnavatel (a určí je tak, aby naplnil požadavky na odpočinek podle zákoníku).
> Děkuji Zuzana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 11. 2007 20:16
1)Jednatel mi tvrdí že podle právníka musí být vždy podepsaná pracovní smlouva den předem. Nemůže být prý podepsaná až v den nástupu. Samozřejmě že většinou se stává že je podepsaná smlouva dříve, ale nevím proč nesmí být podepsaná až v den nástupu. Má to něco dočinění třeba se zkušební dobou?
2)Potom mám ještě druhý dotaz do pracovní smlouvy dal právník následující větu: Rozvržení pracovní doby je 8 hod. denně. (já nevím jak to mám brát jestli je míněno Po-Pá nebo každý den když denně.
Děkuji Zuzana