Re: Výkon práce každý den
Jedná se o HPP. Takže nevíte, jak z toho ven? Je mi jasné, že nejsme tak zcela v souladu s tím idiotským zákoníkem:)) Točí mě, že není možné si prostě s pracovníkem dohodnout, na čem máme oba zájem. Paní chce pracovat takto, z provozních důvodů to opravdu potřebujeme a 2 uklizečky si fakt dovolit nemůžu :((
Já ji nepotřebuji 4 hodiny denně 5 dnů v týdnu, potřebuji ji tak, jak to máme dohodnuto..............
Děkuji za váš čas:))
Rada je prostá. Nastudujte zákoník práce a docházku vykazujte v souladu se zákoníkem práce. Když na tom máte oba zájem......
Dobrá rada nad zlato:)))
O to mi nejde, vykazujeme tak, aby se vlk nažral koza zůstala celá.
Jen mne zajímalo, jestli by to nešlo nějak zlegalizovat, rozumíte? Proto ta poznámka o ZP......
A teď si představte, že paní v sobotu, když vlasně vůbec není v práci, zakopne o koště a zlomí si nohu. Prostě není nad svazující předpisy.
>>>>>Prosím o posouzení dané situace:
>>>>>Mám zaměstnankyni (uklízečku), sjednáno máme, že bude
>>>>>chodit do práce každý den, tj. Po-Ne, úvazek je 20
>>>>>hodin. Proplácím jí příplatky za So i Ne.
>>>>>Je to v pořádku?
>>>>>Děkuji.
>>>>
>>>>Máte sjednanou DOPČ nebo pracovní poměr? Pokud
>>>>pracovní poměr, pak musí být splněn § 92 Zákoníku
>>>>práce -
>>>>nepřetržitý odpočinek aspoň 35 h v 7 dnech po sobě
>>>>jdoucích. Pokud DOPČ, pak se toho tento § netýká a
>>>>ani
>>>>nemusíte platit příplatky.
>>>*****************
>>>Jedná se o HPP. Takže nevíte, jak z toho ven? Je mi
>>>jasné, že nejsme tak zcela v souladu s tím idiotským
>>>zákoníkem:)) Točí mě, že není možné si prostě s
>>>pracovníkem dohodnout, na čem máme oba zájem. Paní
>>>chce
>>>pracovat takto, z provozních důvodů to opravdu
>>>potřebujeme a
>>>2 uklizečky si fakt dovolit nemůžu :((
>>>Já ji nepotřebuji 4 hodiny denně 5 dnů v týdnu,
>>>potřebuji ji tak, jak to máme dohodnuto..............
>>>Děkuji za váš čas:))
>>
>>Rada je prostá. Nastudujte zákoník práce a docházku
>>vykazujte v souladu se zákoníkem práce. Když na tom
>>máte
>>oba zájem......
>******************
>Dobrá rada nad zlato:)))
>O to mi nejde, vykazujeme tak, aby se vlk nažral koza
>zůstala celá.
>Jen mne zajímalo, jestli by to nešlo nějak
>zlegalizovat, rozumíte? Proto ta poznámka o ZP......
>A teď si představte, že paní v sobotu, když vlasně
>vůbec není v práci, zakopne o koště a zlomí si nohu.
>Prostě není nad svazující předpisy.
No, ale ona přece zrovna tuhle sobotu v práci výjimečně byla, ne?
O ZP si všichni myslíme své. Ale všichni ho dodržujeme.
MM - zlegalizovat to půjde, až bude jiný zákoník, který to bude umožňovat :-) Je to paskvil, ale opravdu to teď nejde jinak, než jak Vám píše Líba. Např. naši zaměstnanci jsou také ochotni pracovat víc než 416 h přesčasů ročně a legálně a průhledně bez švindlování to taky nejde.
Takže zachovám klídek , nožky v teple a všechno nechám při starém ............ve smlouvě má 4 hodiny/5 dnů.
Proč vždycky zákony vymýšlí dementi zcela odříznutí od běžného života? :))
Ale to už je jen povzdech na závěr. Dámy, díky za spolupráci:))
třeba jsou zákony proto, aby zaměstnavatel nechtěl po zaměstnanci, že MUSÍ pracovat 7 dní v týdnu (bez odpočinku)
to samé s minimální mzdou a zaručenou mzdou - věřím tomu, že někteří zaměstnavatelé mají představu o tom, že jen oni jsou důležití a zaměstnanci by mohli pracovat zadarmo (bohužel, i toto diskusní fórum mě o tom přesvědčuje...)
Tenhle dojem jsem ve vás vyvolala i já? No, tak to mne mrzí :))
Nevím, jak kdo, ale já se svými zaměstnanci jednám slušně. A víte proč? Nejspíš proto, že je potřebuju....................oni mi dávají svou práci a já jim dávám své peníze. A u nás to funguje.
Na druhou stranu si uvědomte, že existují i zaměstnanci, kteří velice přesně znají všechna svoje práva, ale o povinostech jaksi nechtějí slyšet, k tomu třeba lehce kradou, občas nepřijdou ráno do práce - to je pak pro zaměstnavatele opravdu terno a ráj na zemi.
Takže vždy posuzujte obě strany mince:))
Hezký den
Souhlasím. Mimochodem, já neznám zaměstnance, kteří by na sobě nechali dříví štípat a kteří by byli ochotní pracovat za pár šušňů. Většina oborů má dobrých zaměstnanců nedostatek, např. takoví svářeči, ale i odborní zámečníci apod. - o ty se firmy přetahují. Ale i jiní zaměstnanci nejsou - prostě kdo pracovat chce a umí máknout, práci má a za minimální mzdu rozhodně ne (pokud má někdo minimum, tak jen proto, že přistoupil na pěkné peníze načerno bokem). Taky mně vadí to ochranářství, aby náhodou zaměstnavatel někoho nenutil - dnes je situace taková, že zaměstnavatel nemůže říct "běž,na tvoje místo čeká 50 dalších". Zaměstnanci jsou svéprávní chytří lidé, kteří umějí velmi dobře smlouvat - nevidím důvod, proč stát zakazuje něco, na čem by se obě strany bez problémů dohodly.
Jiřko, zlatá slova...........U nás jsou sice možná statisíce nezaměstnaných, ale sehnat spolehlivého zaměstnance je dost oříšek. A to i na nekvalifikovanou práci. Pomocnice v kuchyni (myje nádobí) nemůže zcela jistě očekávat průměrnou českou mzdu, proto raději sladce setrvá na pracáku a žije z dávek. Mluvím z osobních četných zkušeností.
Několik měsíců sháním jazykově vybaveného vyučeného číšníka, platím slušně............zatím chodili samí vyčůránci, kteří se hlavně shání po razítku pro pracák. Někdy je to k zoufání, opravdu :))
Pane Jaromíre, změnit HPP na DOPČ by asi neprošlo. Jak paní vysvětlím, že s ní ukončím pracovní poměr a zaměstnám ji "jen" na dohodu? Je to obyčejná starší venkovská ženská a možná víte, že s těmihle lidmi je někdy dost těžké pořízení :)) Stačilo mi, když jsem jí vysvětlovala rozdíl mezi mzdou a náhradou ......
Těch 20 hodin za (náš) týden opravdu udělá. Abyste rozuměl - jedná se o úklid v restauraci (proto se musí uklízet opravdu denně), někdy je hotová dřív, jindy je větší binec, tak se jí to protáhne.
Pak opravdu nezbude než tu docházku trochu vymyslet. A to tak, aby souhlasily ty víkendové příplatky, takže jakoby dělala každý víkend, ale vždy v týdnu ve všední den udělejte v docházce ten nepřetržitý odpočinek - třeba v út a st jakože má volno a ty hodiny přidejte ke čtvrtku a pátku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
10. 11. 2007 22:04
Prosím o posouzení dané situace:
Mám zaměstnankyni (uklízečku), sjednáno máme, že bude chodit do práce každý den, tj. Po-Ne, úvazek je 20 hodin. Proplácím jí příplatky za So i Ne.
Je to v pořádku?
Děkuji.