Re: Daňový doklad - zahraniční osoba
---------
Dle mého názoru přizanat daň dle 10/7 jste povinni, pokud Vám nevystavují faktury , snad můžete použít ten příjmový doklad jako daňový doklad. Jestliže neobsahuje všechny náležitosti dle §32, tak máte možnost dokazování dle §73/12.
Nám se stávalo, že jsme měli pouze smlouvu. Daňovou kontrolou to prošlo, sice z problémy (dokazování) ale snad proto že to nebyly nijak závratné částky, tak nás nechali být.
K Vašemu dovětku - myslím si, že abyste nemuseli tyto tlumočnické služby zdaňovat, muselo by se jednat o činnost dle §12 - zprostředkování této služby pro nějaký subjekt v Rusku. Tzn. že to tlumočení by muselo být pro Rusa :-) a vy byste je pro něj zajistili . Nic jiného mně nenapadá.
-------
>Dle mého názoru přizanat daň dle 10/7 jste povinni,
>pokud Vám nevystavují faktury , snad můžete použít ten
>příjmový doklad jako daňový doklad. Jestliže neobsahuje
>všechny náležitosti dle §32, tak máte možnost
>dokazování dle §73/12.
>Nám se stávalo, že jsme měli pouze smlouvu. Daňovou
>kontrolou to prošlo, sice z problémy (dokazování) ale
>snad proto že to nebyly nijak závratné částky, tak nás
>nechali být.
>K Vašemu dovětku - myslím si, že abyste nemuseli tyto
>tlumočnické služby zdaňovat, muselo by se jednat o
>činnost dle §12 - zprostředkování této služby pro nějaký
>subjekt v Rusku. Tzn. že to tlumočení by muselo být
>pro Rusa :-) a vy byste je pro něj zajistili . Nic
>jiného mně nenapadá.
JJ díky. Myslím si to samé. Uvidíme, ještě chci do konce roku zaběhnout na FÚ. Pořád řešíme obchodní zastoupení pro české firmy v Rusku. Ale ani na finančáku to není jednoznačné. Sama pani z FÚ mi řekla, že má v ruce dva názory...a babo raď. My to považujeme za osvobozené plnění. tak uvidím, jeste tam zas zaběhneme. Pořád v tom něco hledám a už jsem z toho jelen.
Díky
Jestli myslíte to obch. zastoupení, tak to už řešíme delší dobu. A není na to jednoznačný názor. My máme uzavřené smlouvy s firmamy z ČR. Zajištujeme obch. zastoupení v Rusku. Tam se to přímo celé děje - pro nás tam pracují FO z Ruska a těm platíme. Nic v ČŘ neděláme. Když ano, tak to daníme. Ale §68 odst.13. Ale k tomu není nikde nic řečeno, tak těžko pak s někým něco probírat, když sami na FÚ nevědí. Ach jo.
Pokud máte podobné zkušenosti, budu ráda za pomoc. Můžete mi psát na JStefankova@seznam.cz
Tak jsem kukla co se píše v dostupné literatuře nebo v ASPI k § 68/13 ZDPH - skoro nic. V důvodové zprávě k ZDPH nic. Na KOV se § 68/13 neřešil - aspoň dle základního vyhledávače k § 68. Přímá vazba na 6. směrnici není.
Takže trochu chaoticko - logického přístupu.
Fa ČR pro fa ČR (oba plátci) - zprostředkování (§9) versus jménem a na účet (§ 10/12-13 ZDPH).
Pokud jménem a na účet, místo plnění v tuzemsku, takže předmět českého ZDPH.
Bude se zdaňovat (základní sazba - sice se nic nezkazí, druhá strana má nárok na odpočet - aspoň zatím) nebo zvl. případ pro osvobození (velká neznámá)?
Když zkusíme porozumět § 68/13 (dost marná snaha), vyloučíme první část - odkaz na § 66 až 70, mohlo by zůstat "spočívá v zajištění plnění uskutečněného ve třetí zemi". Že by to byl podklad pro uplatnění osvobození? Dokážeme to prokázat (a vysvětlit) správce daně???
A ubíraly se mé úvahy správným směrem?
Tak vidím, že jsem strávila večer zase u bedny a výsledek nejistý.
Další kapitolou je vztah Váš ruský dodavatel - Vy. Opět zprostředkování (místo plnění Rusko) versus jménem a na účet.
Tak takhle na to koukám asi tak nějak podobně. Ale šéf si stojí za tím, že se to dělá v RF. Právě že pro nás to taky někdo zprostředkovává. No ale ještě nevím , zda si s FU rozumíme s tím na účet jiné osoby jménem. To právě hodlám ještě dořešit, ale u toho musí být šéf. Tohle přesně já nevím.
Nerada bych měla problém, ale asi to raději začneme danit. Od těch lidiček v RF - budeme přiznávat daň na výstupu a zároveň odpočet a bude klid. Sice to bude práce jak na kostele, ale ať je klid.
Nevím zda tohle přímo řešíte osobně, nebo jste třeba daň. poradce. Už nevím kde prostě hledat. Ale to víte, nikdo nechce DPH platit... a mnohdy těm odběratelům lze těžko vysvětlit, že oni si to vlastně uznají a stát jim to dá. Jooooo dyť víte.
Ale i tak děkuji, jsem ráda, že někdo taky v tomhle hledá... já utž se v tom začínám asi ztrácet. Přiznávám...
Díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
11. 11. 2007 21:57
Naše společnost zprostředkovává překlady české firmě od FO ve 3.zemích. Službu pro nás dělají FO (Rusko) na základě smlouvy a vystavují nám pouze příjmové doklady o přijetí peněz za provedené služby. Vzhledem k tomu že se jedná o službu dle §10 odst.6 musíme u těchto služeb odvést DPH. Nárok máme v případě, že máme daňový doklad. Ale můžeme smlouvu + příjmový doklad použít jako daňový doklad??? Těžko říci jak to chodí v Rusku, jaké mají povinnosti vystavovat faktury a kdesi cosi. Určo tam daně platí,ale ostatní věci už nevíme jak musí dělat?
Máte někdo zkušenost??
Díky