Daně OSVČ při zaměstnání

• (neregistrovaný)

9. 2. 2011 8:25

Dobry den,

zamestnanec na HPP zacina podnikat a jako OSVC vykazuje ztratu. Lze o tuto ztratu snizit zaklad dane z HPP? Jak

Dekuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2011 14:11

vedlejska.OSVC (neregistrovaný)

Dobrý den, mám podobnou situaci, znamená to tedy že ztrátu z podnikání mohu v příštím roce uplatnit na snížení zisku ? laicky řečeno nový rok tedy začnu v mínusu ?

Ještě bych se rád zeptal, při vyplňování DP jsem narazil na políčko  typ účtování, vedu daňovou evidenci a uplatňuji výdaje paušálem je mi jasné, pak je zde vedu účetnictví to je taky jasné, ale pole vedu daňovou evidenci a uplatňuji prokazatelné výdaje mi nějak není jasné, já si tedy osobně vedu evidenci, ale veškeré doklady, příjmové a výdajové doklady a faktury mám založené. Mohu tedy uvést toto políčko a zisk spočítat z daňové evidence ? Musím k DP přikládat i originály dokladů a faktur ? nebo je mám jen uschovat pro případnou kontrolu z finančního úřadu ? 

Ještě jeden dotaz, doklady k HPP jako je odpis úroků ze stavebního spoření, dárce krve a odbory musí být k DP přiloženy originály že ?

Děkuji za odpověď.

• 13. 2. 2011 17:36

Rop

Ne nezačínáte v mínusu ... začínáte na nule a na konci roku po všech úpravách teprve můžete odčítat daňovou ztrátu ... je to trochu složitější ...

a) vedete daňovou evidenci
      b) uplatňujete výdaje paušálem
      c) vedete účetnictví

Z těch prvních dvou se můžete více méně rozhodnout ... záleží co je pro vás výhodnější

Jinak žádné doklady se nepřikládají ... ty si nechte pro kontrolu.

Potvrzení z důvodu slev na dani, sražených záloh ze zaměstnání atd se dávají originálem ... i když při podání elektronického přiznání je stačí nascanovat ....

Jinak doporučuji navštívit účetní či daňového poradce ... nějak si nejsem jist, že to všechno zvládnete bez pozdějších připomínek finančního úřadu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).