Dan z prijmu u prodeje nemovitosti

• (neregistrovaný)

12. 11. 2007 0:51

Koupila jsem pozemek před 7 lety stavbu jsem zahájila před 4lety a 10 měs. není zatím skolaudovana. Budu nemovitost prodávat jako rozestavěný dúm, prosím o informaci jestli budu platit daň z přijmu. Nevím jestli podle zákona 586/4odst. písmeno b (přesahne-li doba mezi nabytím a prodejem pěti let) se v mém případě vztahuje jenom na pozemek nebo i na stavbu.Moc spěchám mám kupce,děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 11. 2007 16:58

LeaX (neregistrovaný)

Re: dan z prijmu u prodeje nemovitosti
      Prodáváte pozemek (osvobozeno) a rozestavěnou stavbu - pro osvobození je třeba opět splnit časový test 5 let.
      K tomu výtah z jednoho stanoviska:
      Nabytí nemovitosti pořízené ve vlastní režii není datum vkladu do katastru nemovitostí, jak se někdy poplatníci domnívají. Nemovitost je stavbou a stavba vzniká v okamžiku, kdy je již nezaměnitelným způsobem patrno alespoň dispoziční řešení prvního nadzemního podlaží. V den vzniku stavby spojené se zemí pevným základem vzniká i nemovitost a současně jde i o den nabytí nemovitosti, od kterého se odvozuje lhůta pro osvobození příjmů z prodeje této nemovitosti. Tuto skutečnost musí poplatník prokázat a proto je vhodné, aby si poplatník pro případný prodej rozestavěné nemovitosti uschoval stavební deník. Pokud by ho neměl k dispozici lze pro účely daně z příjmů vycházet např. i z kolaudačního rozhodnutí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).