Re: 2 dítě a PPM
Pokud máte a budete mít stále zaměstnavatele, budete mít vždy nárok na mateřské dávky, ať už se dítě narodí do 3 let toho prvního nebo později. Problém k řešení bude jinde - rodičovská dovolená je pouze do 3 let dítěte. Takže pokud by měl Váš nástup na druhou mateřskou nastat až po skončení rodičovské dovolené, pak byste musela vyřešit, co s tím mezičasem (ukončení rodičovské dovolené - nástup na mateřskou dovolenou). Buď byste musela den po 3. narozeninách nastoupit do práce a pracovat až do nástupu na mateřskou (nástup na mateřskou je 8 až 6 týdnů před porodem) nebo onemocnět a dostat neschopenku až do dne přede dnem nástupu na MD nebo si domluvit se zaměstnavatelem neplacené volno.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat v souvislosti s tímto dotazem,když nastoupím den po 3. narozeninách dítěte zpět do práce,budu již těhotná s 2.dítětem - existuje nějaký důvod,ze kterého by mi mohl dát zaměstnavatel výpověď (firma normálně stále funguje,mé místo je obsazené jinou zaměstnankyní). A když po 3. roce dítěte do práce nenastoupím a budu do porodu druhého dítě pobírat rodičovský příspěvek, má zaměstnavatel stále povinnost držet mi místo nebo tuto povinnost má jen do tří let věku dítěte. Děkuji za odpověď.
V době těhotenství nemůže zaměstnavatel dát výpověď pro nadbytečnost.
Ale Vy po 3. narozeninách nemůžete nenastoupit. Rodičovská dovolená je pouze do 3 let dítěte (do té doby Vám zaměstnavatel drží místo) a délka pobírání rodičovského příspěvku s tím nemá nic společného. Takže den po 3. narozeninách musíte nastoupit do práce, ať už budete těhotná nebo ne. Pokud budete nemocná a lékař Vás uzná práce neschopnou, Vaše nenastoupení bude omluveno neschopenkou. Pokud nebudete mít neschopenku, pak jedině se se zaměstnavatelem dohodnout na neplaceném volnu (což on ale nemusí povolit). Pokud by na nepl. volno nepřistoupil, pak by Vám nezbylo, než do práce nastoupit nebo se dohodnout na ukončení prac. poměru (pochopitelně bez odstupného).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
12. 11. 2007 13:49
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, jsem nyní na rodičovské dovolené s dcerkou,v září 08 bude mít 3 roky, chceme ještě druhé dítě, chtěla bych vědět jak je to s druhou PPM- v případě, že se druhé dítě narodí do 3 let věku toho prvního, bude mi vyplácena PPM z posledního platu,který jsem měla u mého zaměstnavatele?
(jsem stále u něho zaměstnaná,ale jsem na té rodičovské dov.) V případě, že by se druhé dítě narodilo později- to bych na ně pobírala pouze rodičovský příspěvek a žádnou PPM?
Pro pobírání PPM stačí nastoupit na mateřskou dovolenou před 3 narozeninami dcerky nebo se musí druhé dítě narodit? děkuji moc za odpověď