Re: Dohoda o provedení práce + Rodičák
ano, dostanete daň zpátky, máte možnost uplatnit slevu
Takže jestli to dobře chápu pokud by příjem v měsíci nepřekročil 5000,--Kč byť jenom 1x za rok tak daň. povinost nemám. Pokud je příjem vyšší než 5000,--Kč mám povinost podat daň. přiznání.
Jestliže jsem u zaměstnavatele nepodepsala prohlášení (protože jsem si to neuvědomila že ho můžu podepsat abych měla slevu na dani) tak si slevu můžu uplatnit v daňovém přiznání? Můžu uplatnit slevu jak na poplatníka tak i na dítě? A slevu můžu uplatnit pouze v tom jednom měsící nebo za celý rok? Děkuji Terka
Slevu uplatníte roční - za sebe i za dítě (pokud neuplatňuje někdo jiný). Pokud nemáte jinde podepsané daňové prohlášení, máte možnost jej podepsat dodatečně (mzdovka ale z Vás nebude mít moc velkou radost) a potom můžete požádat o roční vyrovnání daně.
Jinde podepsané prohlášení nemám protože jsem na rodičovské dovolené. Takže pokud bych došla za mzdovkou a dodatečně podepsala prohlášení poplatníka tak ona mi udělá roční zúčtování záloh a já tím pádem nemusím podávat daňové prohlášení. Ale pokud mi to nebude chtít dát dodatečně podepsat tak si podám danové přiznání já a uplatním si slevu na poplatníka a dítě za celý rok. Pochopila jsem to dobře.
Ano. Každopádně bych radila podat přiznání, vyplnění Vám zabere pár minut, než nutit mzdovou účetní, aby kvůli Vám předělávala mzdy. Ona by totiž musela tu mzdu zpětně přepočítat, vyřizovat to s FÚ, předělávat zaúčtování... Já být na jejím místě a zaměstnanec by trval na svém, pak bych mu raději sama to přiznání vyplnila než předělávat mzdy.
Kdybyste při nepodepsaném prohlášení měla hrubou mzdu do 5000 Kč, byla by Vám z ní sražena 15% srážková daň. Nemusela byste sice podávat přiznání, ale nebyla by Vám vrácena, protože srážková daň se nevrací. Protože Vaše odměna ale byla víc než 5000 Kč v měsíci, byla Vám z ní sražena zálohová daň 20%. V takovém případě přiznání podat musíte. Od svého prvního zaměstnavatele potvrzení o zdan. příjmech potřebovat nebudete, protože píšete, že u něj jste žádný příjem neměla (jste na rodičovské dovolené). Takže si vyžádáte potvrzení pouze od zaměstnavatele, kde jste měla DOPP, tento příjem a tuto daň uvedete v přiznání, uplatníte celoroční slevu na poplatníka (7200 Kč) a veškeré daňě Vám budou vráceny (z té DOPP Vám byla sražena daň 5000 Kč). Předpokládám, že jiné příjmy ke zdanění - např. nějaké nájemné apod. nemáte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
12. 11. 2007 13:53
Dobrý den jsem na rodičovské dovolené. Zároveň jsem měla DPP kde jsem si vyděla 25000,..Kč hrubého. U zaměstnavatele jsem bohužel nepodepsala prohlášení.
Otázka: já musím podat daňové přiznání na FÚ. Jaké mám já povinosti. Terka