je to vlastně závazek, brala jsem to jako pohledávka s mínusem tím, že to mám ve FV. Zkrátka se změnila smlouva o dílo, a mě zůstal v účetnictví tento vystavený dobropis a nevím jak ho mohu odepsat nebo zrušit. Zdali mohu odepsat na 546 celou částku? nebo 311/646 ? Jsem z toho mimo ??? zdali mohu vytvořit OP na celou částku - 558/391 potom ji odepsat 546/311 Daňové a rozpustit OP 558/391
Někde jsem našla že mohu u pohledávky od 30-200tis 20% 558/391 a 80% 559/391 nedaňové. Odpis by byl 20% 546 daň./311 a 80% 546 nedaň./311
můj dobropis je ovšem větší než 200 tisíc. Tak vůbec netuším co s tím :'(
Takže se jedná o závazek. Tj. mínusovou položku na účtu 311. Tak vezměte interní doklad a přeúčtujte to 311/321.
Tak a teď to máte závazek na účtu 321 tam kam patří. A k závazkům se opravné položky netvoří.
A dále ... po 36ti měsících po splatnosti musíte tento závazek dodanit v daňovém přiznání dle § 23 odst. 3 písm. a) bod 12 zákona o daních z příjmů (řádek 30 daňového přiznání).
Až bude promlčen - což bude nejdříve 4 roky po splatnosti, tak jej můžete odepsat 321/648 a tento výnos bude nedaňový dle § 23 odst. 3 písm c) bod 1 zákona o daních z příjmů (řádek 112 daňového přiznání).
Ovšem vzhledem k tomu, že je to váš závazek, tak nejrychleji ho dostanete z účetnictví tak, že jej ZAPLATÍTE. Nebo se závazky snad neplatí? Vy ten dobropis snad nehodláte zaplatit?
já jsem účetnictví přebrala od jiné účetní předemnou a bylo mi řečeno, že byl tento dobropis vystaven omylem, že se měnila smlouva o dílo a vlastně ani v účetnictví tento dobropis nemá být, tak nevím, jak to teď zlikvidovat :( . Kdyby to byl platný závazek tak ho firma samozřejmě uhradí
Otázka zní ... byl původní mínusový výnos z tohoto dobropisu daňově uznatelný?
Přece jenom v podvojném účetnictví máme vždy dvě strany ... a pokud se na Dal 311 objevil omylem, tak se musel objevit omylem ještě někde na Má Dáti ... tak zjistěte kde to bylo a pokud to byl výnos, nebo náklad, tak zjistěte zda byl daňově účinný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 2. 2011 12:07
Prosím o radu ohledně odpisu pohledávky. V roce 2006 jsme vystavili dobropis. Jak zaúčtovat tuto pohledávku aby jsme ji mohli odstranit z účetnictví?
Mockrát děkuji