DPP+rodičák - prosím p. Jiřku

• (neregistrovaný)

12. 11. 2007 20:26

Paní Jiřko prosím ještě doplnění k mému dotazu níže. Chci si připravit přiznání k dani z příjmů FO.
    HM 25000,--
    daň zálohová 5000,-
    neměla jsem podepsané prohlášení takže slevu budu uplatňovat v daňovém přiznání.
    Dotaz: pouze si nevím rady s řádkem 58(daň podle § 16 - tam dám co? 25000*12% což je 3000,--Kč)?? nebo těch 5000,--Kč
    děkuji Terka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 11. 2007 21:08

Jiřka (neregistrovaný)

Re: DPP+rodičák - prosím p. Jiřku
      Já teď nevím, co přesně který řádek je, ale daň podle § 16 bude daň roční sazbou, takže 12% z 25000 = 3000 Kč. Pak uplatníte roční slevu na poplatníka, která činí 7200 (ve vašem případě nebude ani celá využita) a jste na nule. Čili daň = 0. Daňová záloha, kterou Vám srazil zaměstnavatel = 5000 Kč. Přeplatek daně = 5000 Kč. Na poslední straně přiznání požádáte o vrácení tohoto přeplatku.

• 12. 11. 2007 21:58

Terka (neregistrovaný)

jasně 3000,-- vypočítaná daň podle par. 16
      potom 7200,-. sleva na poplatníka a
      daň po uplatnění slevy bude 0 ( já tam chtěla dát -4200,-- což je asi blbost, do mínusu se tam částky nepíšou)
      sražené zálohy 5000,--
      zbývá doplatit -5000,--( což je přeplatek,FÚ vrací)
      asi tak Terka

• 12. 11. 2007 22:15

Jiřka (neregistrovaný)

Do mínusu to skutečně nejde, to jde pouze u daňového zvýhodnění na děti a to co je pod nulou se nazývá daňový bonus (ale pro nárok na něho jsou dány další podmínky - musí si za rok vydělat alespoň 6ti násobek minimální mzdy).

• 13. 11. 2007 8:51

Terka (neregistrovaný)

Paní Jiřko přece jenom mě něco napadlo:
      Já jsem na rodičovské a k tomu jsem měla 1 měsíc DPP těch 25000,--Kč. Jenže já jsem v tomhle roce na začátku ještě pobírala mateřskou od zaměstnavatele a taky jsem měla proplacenou dovolenou. To mi vlastně došlo až teď. Tzn. budu podávat daňové přiznání nebo jak je to v tomhle případě. Já se omlouvám já si vůbec neuvědomila že jsem na začátku roku ještě měla mateřskou placenou zaměstnavatelem. Děkuji Terka

• 13. 11. 2007 12:09

xy (neregistrovaný)

pokud jste měla proplacenou dovolenou (při ukončeném prac. poměru?) nebo při čerpané dovolené (to asi spíš) a měla jste u zaměstnavatele daněné zálohovou daní (třeba jste tam měla podepsané daň.prohláš.), tak musíte na FÚ přiznat všechny příjmy - tj. za dovolenou, DoPP (peněž. pomoc v mateřství ne - to je z nemoc. dávek a ty se nepřiznávají - ty by byly rozhodující pro příjem při společném zdanění manželů, protože byste měla možná větší příjem než 38040Kč, takže by manžel nemohl uplatnit slevu na Vás - rodičovský příspěvek se nezapočítává)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).