Re: Ztráta trvalého bydliště -prosím o p
Moc se v tom nevyznám, ale zřejmě se budete muset obrátit na příslušný městský úřad, pokud vím, tak někteří lidé, jímž byl zrušen pobyt, jsou vedeni na adrese městského nebo obecního úřadu (ne proto, že tam mohou bydlet, ale kvůli doručování písemností). Pokud chcete nějaké bydlení, budete se o něj muset postarat - pronajmout, koupit. Kde bydlí matka?
Tohoto se nebojte, to jestli máte kam složit hlavu stát a úředníky nezajímá, důležité pro ně je, abyste měla kde platit daně a aby Vám někdo mohl diktovat co máte a kde máte a hlavně, abyste měla kde volit. To co nazýváte bydlištěm se v úředničině jsmenuje trvalý pobyt - adresa trvalého pobytu zatím není v přímé souvislosti s tím, kde se cítíte být doma nebo, kde se skutečně zdržujete a bydlíte. Pokud Vám byl údaj o trvalém pobytu úředně zrušen (dá se to i bez Vás veřejnou vyhláškou), pak je Vaším údajem o trvalém pobytu adresa ohlašovny trvalého pobytu městského nebo obecního úřadu, který je místně příslušný k Vaší poslední adrese trvalého pobytu. Dám příklad, kdybyste bydlela Sněmovní 4, Praha 1, pak adresa Vašeho pobytu bude adresa Úřadu městské části Praha 1 a cokoliv se bude dít ve státní správě ve vztahu k Vám bude řešeno (resp. mělo by být) veřejnou vyhláškou (protože současný pobyt není znám) a dnes jsou tyto vyhlášky povinně zveřejňovány na internetových stránkách obecních a městských úřadů.
Bohužel nevím, kde moje matka pobývá, jekikož se spolu nestýkáme. Bydlela jsem tam když jsem chodila do školy a po škole chvíli pracovala tady. Pak jsem jela pracovně do ciziny, kde jsem již nějaký rok. S přespáním u kamarádky není problém. Jde jen o to. že mám neplatné trvlé bydliště, tudíž jako bych neexistovala. Kdybych si chtěla tady po návratu z ciziny koupit byt a vzit pujcku nebo něco jiného tak adresa v OP je neplatná. Proto můj dotaz.
Co se týká OP, tak jako tak budete muset žádat o nový, jestli Vám rušili TP veřejnou vyhláškou tak dost možná se dopouštíte i přestupku je-li to delší doba. Pozor na to úředník je úředník a bývá i pes! Vezměte fotku a nechte si udělat nový OP, protože ze zákona musí být platný a mít ho musíte, ledaže byste ukončila TP na území ČR, pak Vám na prokazování se stačí platný pas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
12. 11. 2007 21:27
Prosím o radu, jak mám řešit vzniklou situaci:
Jsem češka pracující v zahraničí a do česka jezdím 2x ročně. Celý život jsem měla trvalé bydliště u své matky, kde jsem předtím žila. (byl to byt OKD). Před pár dny mi bylo ale sděleno, že moje matka měla dluhy na nájemném a tudíž byla vystěhována. Byt je volně přístupný, otevřený. Na OKD mi bylo sděleno, že až přijedu do česka nemám se kam vrátit a právně prý neexistuji, jelikož byt, kde jsem měla trvalé bydliště už matka nebydlí. Tudíž ani já. To vše bez náhrady. Mám tedy neplatný OP nebo jak tomu mám rozumět? Řeší to nějaký zákon? Nebo co mám vlastně dělat, kam mám jít? Jsem bezdomovec? Jinou rodinu nemám, takže vůbec netuším kde se mám přihlásit na trvalé bydliště. Moc prosím o radu.
Za odpovědi moc děkuji.