Re: Služ.auto k soukr.účelům - výpočet P
O procentuelním vyčíslení se zde hovoří v souvislosti s používáním vozidla u OSVČ jak pro účely podnikání, tak pro účely soukromé, s tím se nezatěžujte :-).
Podle mne ta první varianta zaúčtování (ta na 648 Dal) je dobrá, za předpokladu, že jste si veškeré nakoupené PHM před tím uplatnila do nákladů včetně odpočtu DPH. Jen v tom vašem výpočtu mi ta cena PHM přijde nějaká vysoká, vy to berete včetně DPH ? Já tedy doporučuji vyčíslit cenu bez DPH, protože z této ceny pak při výpočtu náhrady od jednatele DPH naopak přidáváte. Tedy spočítat cenu PHM na soukromý kilometr, 5,3xtřeba 27,50 (cena bez DPH), to celé lomeno 100 = 1,4575 Kč/kilometr. Pak 1,4575*1202 = 1751,9*0,19 = 332,9. Cena celkem = 2084,8 Kč.
Rozdíl obou variant je pouze v tom, že u té první ponecháváte veškeré nakoupené PHM v nákladech a PHM na soukromé kilometry pak dáváte do tržeb, což mi přijde čistější, u té druhé varianty krátíte náklady a nárok na odpočet PHM na vstupu, což také není z daňového hlediska špatně, ale jako účetnímu se mi ekluje účtovat náklady na Dal :-). Ba jsou dokonce softwary, které ani takto účtovat o nákladech nedovolí, musela byste pak účtovat na MD mínusem a to je ještě ošklivější :-)).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
12. 11. 2007 23:28
Vim, ze je to dokola omilane tema, ale po precteni vsech predeslych prispevku jsem uz z toho blazen.
S.r.o. koupila auto na leasing (bez odpoctu DPH) a jednatel toto auto ma i k soukromym ucelum. Ve mzde jsem mu zvysila zaklad dane o 1 %. Za rijen ujel 2308 km, z toho soukrome 1202 km. Prum. spotreba je 5,13 l/100 km a prum. cena za PHM je 30,31 kc/l. Dle meho vypoctu jsem mu strhla ze mzdy 1869,- Kc. Vypocet: 1202/100x5,13x30,31. Docetla jsem se o nejakem procentuelnim vycisleni, proc se to ma pouzivat? Rovnez si nevim rady, jak to vsechno zauctovat. Z castky 1869 odvedu dan?
Je mozne toho zauctovani?
335/648
335/343
331/335
Nebo
335/501
335/343
331/335
Jaky je mezi timto zauctoveni rozdil? Jsou oba dva postupy spravne?
Dekuji moc za vase nazory a dopovedi.