Re: smlouva o prodeji podniku
§ 196a je určitě ve hře. Problém bych tušila v "části podniku" - aby nedošlo k výběru několika položek, které se prohlásí za část podniku, ty se převedou a konec. Mohl by vzniknout problém ve vztahu k DPH.
Zvládnout prodej podniku, aby nebyl napadnutelný, to dá dost práce.
V DPH bych neviděla problém-obě strany jsou měsíční plátci. Co se týče pohledávek a závazků- jsou všechny a jsou v nominální hodnotě, přehledy z účetnictví jsou přílohou smlouvy.Bez soudního znalce ( § 196a) je to napadnutelné?
Děkuji moc za odpovědi.
Z hlediska DPH je problém v tom, že prodej podniku nepodléhá DPH. V případě překvalifikace je ve hře doměření DPH z majetkových položek včetně sankcí (to je ten problém). A málokterý prodej podniku je nezpochybnitelným prodejem podniku.
§ 196a OZ je dost nebezpečný (především se o něm moc neví), ale to není téma na veřejnou debatu. Každý podnikatel si musí zvážit, zda půjde do rizika, pokud nenaplní zákonná ustanovení.
Jo, jo, často toto úsloví používám, klienti se aspoň pobaví.
Znám spoustu takových, co nedají na svou práci dopustit ... Už jsem se několik zvrtaných prodejů podniku snažila zachránit.
Problém je i v tom, že je třeba sledovat vývoj judikatury. A ten je někdy neradostný.
Tak jsem kontaktovala dalšího daň.poradce a podle něho se §196a týká jen a.s.Já jsem stejného názoru-zákon tak zni...takže ještě to nejdůležitější - DPH. Domluvila jsem si schůzku s oběma daň.poradci -to jsem zvědavá, co z toho vyleze. Přeji Vám hezký den.
Ani náhodou, § 196a se týká a.s. i s.r.o.!!!!!, viz
§ 135 OZ
(2) Ustanovení § 194 odst. 2 první až páté věty, odstavce 4 až 7 a § 196a se použijí obdobně (!!!!!!!!!).
Stále se nemohu smířit s tím, kolik daňových poradců hlásá bludy, bohužel. Právo je základ, bez něj mi účetní a daňový domeček může snadnou spadnout, ať vypadá jakkoliv pěkně.
Co poradit? Ať Vám to ten dotyčný dá písemně s razítkem, to je jediná jistota jak se domoci náhrady škody.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 11. 2007 8:05
FO, která vede účetnictví, prodává část podniku (všechny pohledávky, závazky a zásoby) PO -s.r.o., které si založila. Jakým způsobem musí být smlouva o prodeji ošetřena, aby byla platná -stačí podpisy obou stran, jak je to u jiných smluv (jedná se o osoby ek. spojené)? Nemusí zde být posudek soudního znalce podle §196 Obch.Z nebo se týká ten a.s.?