Re: Ubytování vedení jiné firmy?
Pokud budete schopni jednoznačně správci daně prokázat při daňové kontrole přímou souvislost výdajů na ubytování obchodních partnerů s dosažením konkrétního zdanitelného příjmu. Prokázat se to ve vašem případě snad dá, ale počítejte s tím, že lehké to nebude............nebo jo ? :-)
*** řešila jsem podobný problém, v tomto případě by to mělo být účtováno nedaňově jako reprezentace, pouze v případě, že by jste měli nějakou smlouvu, kde by bylo zakomponováno uhrazení těchto nákladů, tak účtovat dańově, takto mi to bylo řečeno daňovým poradcem .... náš jednatel z toho neměl vůbec radost, protože standardně hradíme ubytování např. našemu ruskému "zástupci", vymyslela jsem proto jakousi dohodu o jeho účasti na certifikaci (certifikovali jsme se pro ruský trh), kde jsem napsala, že zařídil firmu pro certifikaci, tlumučení v průběhu jejich pobytu tady atd., ubytování jsme platili i certifikátorům a to jsem účtovala taky daňově.
Tak to se mi líbí a určitě i mému jednateli:))
Mohla bych vás nějak požádat o zaslání na mejl písemné podoby té dohody? A to stačí jen uzavřít interně?Moc děkuji...........irtaxine@seznam.cz
*** pošlu vám vzor, co mám ohledně "zaškolení" lze přepsat, je tam taky stanoveno, že se zaplatí cestovní náhrady, s tím, že když neodeberou do tehdy a tehdy zboží, tak se zavazují tyto náklady uhradit ... napište mi na mail, pošlu vám to obratem.
Já tu teď budu Alo vystupovat jako správce daně ;-), ale podle mne s nějakým takovým papírem nevystačíte, viz. §2 odstavec 7 ZSDP. To o čem píše Veronika platí pro případy typu kdy odborný pracovník ze zahraničí je u klienta na zaškolení jeho zaměstnanců a mají dohodnuto ve smlouvě, že součástí ceny za dodávku (třeba nějakého složitějšího stroje) je i zajištění a zaplacení zbytování tohoto experta. To mi na váš případ moc nesedí.
*** pan Jaromíre, myslíte tedy, že by mi správce daně neuznal jako daňové náklady úhradu ubytování, cestovních výloh naše spolupracujícího Rusa, který přijel s certifikátory, vlastně s nimi vše domluvil a po celou dobu jejich pobytu tady se jim věnoval, s tím, že jsme do dohody napsali, že ještě tlumočil? BTW certifikátorům jsme samozřejmě platili taky úplně všechno ...a ještě nám vyfakturovali nehoráznou částku za certifikaci, ovšem bez této nelze na ruském trhu v našem oboru podnikat ..
Pro mne to byla jediná záchrana, jak náklady dát daňově nemuset dávat na repre, s Rusama i Amíkama je moooc těžká domluva, chtěla jsem, aby si tyto náklady uhradil sám a vyfakturoval nám vše jako službu spojené s certifikací, ale bylo mi řečeno, že z "nějakých" důvodů to prostě kvůli ruským zákonům či co, nejde.
Co by jste dělal jako správce daně? Doměřil??
Já jsem psal o tom, že nemůže Ala jen prostě převzít od vás nějaký mustr, opravit v něm pár slov a myslet si, že tím má vše daňově ošetřené :-). Její případ se od toho vašeho podle mne značně liší.
Pokud jde o váš případ, jak se říká, co je psáno, to je dáno. Jenže tím se právě myslí to, že máte v smlouvě s těmi certifikátory, resp. s tím Rusem uvedeno, že součástí ceny dodaných služeb je i cena za ubytování dodavatele, jeho zaměstnanců a tak .....nebo nějaký podobný text.
Pokud nic takového nemáte, pak pravděpodobně budete vyzváni k tomu, abyste prokázali oprávněnost výdaje za ubytování z hlediska § 24 odstavec 1, tedy souvislost toho výdaje s dosažením, zajištěním a udržením příjmů. Já jsem přesvědčen, že to prokážete, ale už s tím budou starosti, s tím musíte počítat.
Stejně takhle blbě jsem u firmy, která má internetový obchod s potřebami pro psy a kočky prokazoval oprávněnost výdajů za žrádlo, veterinární ošetření a kotce jejich vlastních 5 psů :-). Sice se to povedlo, ale už s tím byla práce.
Jak říkáte, záleží na prokázání ale spíš na tom, jak se osoba z FÚ vyspí a "jiný kraj, jiný mrav" a pokud se nejedná o významné částky, tak když něco najdou, tak "se vlk nažere a koza zůstane celá" ... kruciš, ze mě bude asi básník -)
Každopádně je to problém, protože jednatelé si myslí, že do daňových nákladů spláchnou úplně vše, to že dají za "oběd" 5tis, je OK, to jim na 513 nevadí, ale když se zaplatí letenka nějakému Američanovi, který si víceměné jede na exkurzi k nám, tzn. nic neodebírá ani nebude, jen o nás bude někde možnááá zpívat ódy na radost, vysvětlit jim, že je to nedaňový náklad je nadlidský výkon ...
Ještě že jsem pojištěná a platím jen do 4,5 násobku svého platu a nic nevidím a neslyším a konám jen příkazy jednatele - hospodáře -))
Tak jednak jednatel vám to asi písemně nedal a pojďme se vsadit, že až půjde do tuhého, tak všechno zatluče :-).
A pokud jde o to pojištění, jste si stoprocentně jistá ? Pokud jsem se tak někdy hrabal v různých pojistkách na škody způsobené v souvislosti s výkonem práce, vždy v nich byly v VPP nebo DPP výluky na sankce od státních orgánů, tedy penále od FÚ a podobně.
Tedy nechci vás strašit, třeba máte nějakou pojišťovnu, která i tohle pojistné riziko hradí, pokud ano, dejte mi prosím tip, samotného by mne to zajímalo :-))
*** tak teď jste mě dostal -) vedete 1:0 -)
s jednatelem to bude slovo proti slovo, konám příkazy nadřízeného a basta -)
na tu pojistku se doma mrknu a zítra se ozvu, pořizovala jsem si ji hlavně na sankce a penále, což je "daň" za moji chybu, to že firmě něco doměří, na co jiného bych ji pak měla?
O co se vsadíme? -)
Vás nebudu připravovat o penízky, budete je potřebovat na ty pokuty a penále :-))))
Se jukněte třeba na čl.2 bod 2a VPP a čl.3 bod 1d DPP (to kdybyste vedla účetnictví na ŽL) České pojišťovny, vás ta sranda přejde :-)))
http://www.ceskapojistovna.cz/files/sekce/221.pdf
http://www.ceskapojistovna.cz/files/sekce/220.pdf
*** tak a mé sny o životních jistotách jsou fuč -)), tak mi teda řekněte, na co mi ta pojistka je .... když jako účetní uděláte chybu, tak výsledkem je asi právě to penále a sankce, no ne?
Já mám pojistku u ČSOB, mrknu se na to.
Díky za tip.
Veronika
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 11. 2007 13:04
Už tady byly asi otázky ohledně ubytování,ale přesto se chci zeptat. Když k nám přijelo vedení z firmy ze zahraničí,pro kterou budeme dělat zakázku,tak jejich ubytování mohu uplatnit do daň.nákladů,že ano a z toho pak DPH?