Re: Zákoník práce - urgentní
Pokud jste se písemně k čemukoliv ohledně údajů firmy nezavázal, tak nemá nárok. Toto se dnes děje běžně, většinou to začíná tím, že zaměstnavatel chce oškubat klienty i své obchoďáky a pak se diví, že mu za zády utečou a osamostatní se včetně přebraných kontaktů.
Např. že budete zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, o kterých jste se dozvěděl za dobu trvání pracovního poměru , i po jeho ukončení.
Citace ze smlouvy:Zaměstnanec se zavazuje zachovávat mlčenlivost zejména o obchodních, výrobních a organizačních skutečnostech, které mají být utajeny. Tato povinnost mlčenlivosti trvá i po případném rozvázání pracovního poměru" Toto je ve smlouvě.
Dejme tomu, že tu firmu kontaktoval potencionální investor. Firma poslala nabídku. Z firmy jsem odešel, založil sem novou. Tomu potencionálnímu klientovi jsem taky poslal nabídku. Nabídka se bud uskuteční nebo ne /je v tom rozdíl?/ Investor poslal nabídku mé firmy, firmě z které jsem odešel. Co říkáte na tento případ.
Váš bývalý zaměstnavatel má v ruce důkaz o Vašem porušení mlčenlivosti. Neřešil by s Vámi pracovněprávní porušení, ale asi by mohl využít z obch.zákoníku ustanovení o nekalé soutěži (§§44-52) - např.: § 48 parazitování na pověsti nebo § 51 porušení obchodního tajemství. Viz také § 53 Obch.Z. - Právní prostředky ochrany proti nekalé soutěži.
>>>Pokud jsem skončil u zaměstnavatele nadohodu, a začal
>>>jsem dělat tu samou práci, pozor ve smlouvě nění
>>>konkurenční doložka. Může mě nějakým stylem obvinit z
>>>cizení interních údajů, které používám nyní ve firmě?
>>>Kontakt na odavatele, kontakt na potencionální
>>>klienty
>>>atd... ?
>>>Díky za info
>>
TOTO PLATÍ:
>>Pokud jste se písemně k čemukoliv ohledně údajů firmy
>>nezavázal, tak nemá nárok.
Toto se dnes děje běžně,
>>většinou to začíná tím, že zaměstnavatel chce oškubat
>>klienty i své obchoďáky a pak se diví, že mu za zády
>>utečou a osamostatní se včetně přebraných kontaktů.
>Tzn. co že jsem se písemně k něčemu nezavázal? Děkuji
>moc
>>>>>>>Pokud jsem skončil u zaměstnavatele nadohodu, a začal
>>>>>>>jsem dělat tu samou práci, pozor ve smlouvě nění
>>>>>>>konkurenční doložka. Může mě nějakým stylem obvinit z
>>>>>>>cizení interních údajů, které používám nyní ve firmě?
>>>>>>>Kontakt na odavatele, kontakt na potencionální
>>>>>>>klienty
>>>>>>>atd... ?
>>>>>>>Díky za info
>>>>>>
>>>>TOTO PLATÍ:
>>>>>>Pokud jste se písemně k čemukoliv ohledně údajů firmy
>>>>>>nezavázal, tak nemá nárok.
>>>>
>>>>
>>>>Toto se dnes děje běžně,
>>>>>>většinou to začíná tím, že zaměstnavatel chce oškubat
>>>>>>klienty i své obchoďáky a pak se diví, že mu za zády
>>>>>>utečou a osamostatní se včetně přebraných kontaktů.
>>>>>Tzn. co že jsem se písemně k něčemu nezavázal? Děkuji
>>>>>moc
>>>konkurenční doložka musí obsahovat i závazek firmy,
>>>které se to týká, že Vám bude po dobu mlčenlivosti
>>>měsíčně paltit určitou částku. Jinak je jakékoliv
>>>ujednání
>>>neplatné.
>>Takže pokud ve smlouvě není konkurenční doložka, tak
>>nemá právo po mě něco chtít?
>
>Fakt, nemá!
I když je ve smlouvě toto: Citace ze smlouvy:"Zaměstnanec se zavazuje zachovávat
>mlčenlivost zejména o obchodních, výrobních a
>organizačních skutečnostech, které mají být utajeny. Tato
>povinnost mlčenlivosti trvá i po případném rozvázání
>pracovního poměru" Upozorňuji, že smlouva neobsahuje konkurenční doložku.
Děkuji moc za vaše příspěvky
Já bych to tak jistě netvrdila. Zde ve smlouvě šlo o normální smluvení něčeho, co neodporuje zákonu a ani je nejedná o vzdání se předem svých práv - o zachování mlčenlivosti. Podle mě je toto ujednání platné. Nejde totiž o konkurenční doložku, protože v té za městnavatel musí zavázat vyplácet náhradu, pokud se zaměstnanec zaváže, že po skončení prac. poměru nebude pracovat jinde ve stejném oboru a toto dodrží. Ale za to, že se zaváže, že bude dodržovat mlčenlivost, se žádná náhrada nevyplácí a ani se k tomu zaměstnavatel nemusí zavazovat.
Na druhou stranu - co se rozumí dodržováním mlčenlivosti? Vykecal jste něco? :-)
Taky se domnívám, že to není tak jednoduché - u konkurenční doložky se zavazujete, že po určitou dobu nebudete vykonávat výdělečnou činnost shodnou s předmětem činnosti bývalého zaměstnavatele. Když ji nemáte tak podnikat ve stejném oboru můžete, nemůžete však k této činnosti využívat informací, které jste se dozvěděl v minulém zaměstnání. Pak nastupují § občanského zákoníku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 11. 2007 13:08
Pokud jsem skončil u zaměstnavatele nadohodu, a začal jsem dělat tu samou práci, pozor ve smlouvě nění konkurenční doložka. Může mě nějakým stylem obvinit z cizení interních údajů, které používám nyní ve firmě? Kontakt na odavatele, kontakt na potencionální klienty atd... ?
Díky za info