Re: půjčka a splacení ZK
*** ....a na účtu 35x zase máte pohledávku za společníkem (nesplacený ZK). No a tyhle dvě věci jednoduše započtete. Dokladem k započtení Vám bude rozhodnutí VH, která se usnese na tom, že tenhle závazek (specifikovat) bude započten s touto pohledávkou (365/35x - buď takhle naprudko nebo přes nějaký účet - to záleží, jak jste zvyklá započítávat). A tím máte zlikvidovaný závazek a splacen ZK u tohoto společníka. ***
Děkuji moc - moc jste mi pomojla. Jen jsem do toho tak nějak zamotaná, protože pohledávku i závazek mám zaúčtovaný v účetním deníku 701/365... a 353/701..... Bohužel nevím jak dál - zapsat to do ostatních pohledávek a závazků k 1.1.2007 a pak interním dokladem započíst?
*** Máte to v pořádku :-) To, že druhá strana těch účtů je v počátečním účtu (701), znamená, že se Vám to jen převedlo z minulého roku. Máte to na správných účtech a teď to jen tím zápočtem z těch účtů pohledávek a závazků zmizí. Jak jste zvyklá dělat zápočty? Přímo, nebo přes nějaký účet? Já třeba jsem zvyklá přes fiktívní pokladnu (pokladna zápočtů) a to proto, že mám pak v pořádku párování. Někdo to dělá přes nějaký vnitřní účet a někdo naprudko. Tak, jak jste zvyklá, tak to udělejte :-) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
14. 11. 2007 16:37
Jednatel minulí rok na konci půjčil s.r.o. 50000,- a nyní chce těchto 50000,- převést jako splacení základního kapitálu. Jak to celé správně zaúčtovat. Moc děkuji za pomoc