Samoživitelka - MD 37 týdnů

• (neregistrovaný)

15. 11. 2007 8:34

Dobrý den, jedna známá není rozvedená,ale má od soudu přidělené děti do péče. Nejdříve jí OSSZ přiznala delší MD ale teĎ si jí pozvali aby to vrátila, že není rozvedená a to prý musí být. Máte někdo zkušenost?
    Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 11. 2007 9:38

Anna (neregistrovaný)

Re: Samoživitelka - MD 37 týdnů
      Jestliže nežije s manželem, ani druhem, nebo partnerkou, zkusila bych argumentovat tím, že je "z jiných vážných důvodů osamělá".

Zákon č. 88/1968 Sb., o prodloužení mateřské dovolené, o dávkách v mateřství a o přídavcích na děti z nemocenského pojištění v § 10 odst. 2 říká:

"Zaměstnankyni, která je neprovdaná, ovdovělá, rozvedená nebo z jiných vážných důvodů osamělá, nežije-li s druhem nebo v registrovaném partnerství, se poskytuje peněžitá pomoc v mateřství, pokud se stará o novorozené dítě, i po vyčerpání doby určené v § 7, nejdéle však do dne, kdy uplyne 37
      týdnů od počátku poskytování této dávky."

Za takto osamělou se v minulosti považovala i maminka, která měla manžela na vojně. Mám takové tušení, že na OSSZ mají jako bibli nějakou příručku (nejspíše tu, co mám před sebou já - "Nemocenské pojištění od 1.1. 2005 od Marty Ženíškové"), kde jsou pod textem zákona výklady a příklady. Když tam tento případ nenajdou, tvrdí, že není nárok... Ale neznám konkrétní situaci, možná opravdu osamělá není. Taky může existovat nějaký judikát, který já neznám, a podle kterého postupují. Alespoň bych to ale zkusila, ta paní určitě peníze potřebuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).