Re: DPH §76
Naše firma pronajímá nebyt.prostory bez DPH. Na každý rok se vypočítá vypořádací koeficient podle toho vzorce. Do řádku 530 ručně zapíšete celkovou částku toho nájemného bez DPH. Koeficientem pak krátíte přijatá plnění, která souvisí s pronaj.nebyt.prostorami. Krátím tak třeba opravy pronaj.nemovitosti, provozní režii jako mal.potřeby, čistící potřeby atd. Na konci roku se pak dělá vyrovnání.
Re: DPH §76
Každý měsíc napíši částku osvob.plnění. To se pak použije pro výpočet vyp.koeficientu na příští rok.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
15. 11. 2007 9:47
Dobrý den, řeším problém ohledně krácení plnění. Četla jsem si tu nějaké podobné dotazy a asi dostanu infarkt. Co všechno se vyplňuje do daňového přiznání na řádek 530? Je tam odkaz na DPH §51. Pronajímáme několik let bance místo v naší prodejně, kde je bankomat. Vím, že u pronájmu se můžeme rozhodnout zda budeme účtovat s DPH nebo bez DPH. My účtujeme bez. Od roku 2007 pronajímáme nebytové prostory také bez DPH. Daňová poradkyně na mě teď vybafla s paragrafem §76, který vůbec nechápu. Nevím, koho se týká, nevím proč, a nevím vůbec jak stanovit čitatele a jmenovatele. V jedné odpovědi v tomto diskuzním fóru byl jednoduchý vzorec 210 + 215 / 210 + 215 + 530
Tak jsem se koukla na řádek 530 - tam mám uvádět tyto pronájmy + poštovné, když je bez DPH? Účetní program mě nabízí při zadání DPH 0% - mimo evidenci DPH a to pak na přiznání není nikde vidět. Dělám už x let DPH špatně?