Re: Rodičovvská dovolená - změny od 2008
Jiřino, děkuji Vám mockrát za odpověď. Můžete mi ještě raději polopaticky napsat: to se nemusím vůbec nikde hlásit a být do 4 let prostě doma? Rodič. dávky mi přestanou ve 3 letech vyplácet a já se nemusím nikde registrovat? Jak je to pak s event. nárokem na podporu v nezaměstnanosti, kdybych pak práci hned nesehnala? Počítala by se pořád ještě z mého posledního příjmu?
Nahlásila byste se na zdr.pojišťovně do kategorie státní poištěnec ( péče o dítě do 7 let).Na ÚP se můžete zaregistrovat , když budete chtít zaměstnání, máte nárok i na podporu a ne až od 4 let.( splníte potřebnou dobu zaměstnání v posl. 3 letech péčí o dítě, tzv. náhradní doba), podpora by se Vám ale nepočítala z posledního výdělku, ale z 0,12 násobku a pak 0,11 násobku průměrné mzdy v nár.hosp-za 1.-3,.q předcházejícího roku.
Tak,jak popisujete by se mi podpora počítala až po 4 r.věku dítěte? Nevím,jak je to s těmi náhrad. dobami a výpočty. Pokud bych šla na UP už po 3 roku dítěte,mění se něco na výši podpory? Počítala by se ještě z mého prům.výdělku ze zaměstnání před MD? Kde,prosím, najdu tyto podrobnosti,např. jak a z čeho se počítá vznik nároku na podporu v nezaměst.,jaké jsou potřebné doby pro vznik nároku a po jaké době vznikají znovu po vyčerpání... atd. Počítá se mi jako náhradní doba i ten rok mezi 3 a 4 r. věku dítěte? Před nástupem na MD jsem byla 4 roky zaměstnaná u jednoho zaměstnavatele,moc ráda bych šla pracovat hned po 3 letech,jen teď nevím, jak se správně rozhodnout dopředu,abych někde neudělala chybu.
Už jsem Vám na to odpověděla : ne až po 4 letech, ale po 3. Doba péče je doba náhradní.Podpora ihned ale ne z posledního příjmu, ale z ...viz má předch.odpověď.
Jinak v posledních 3 letech musíte splnit podmínku alespoň 12 měsíců zaměstnání,pak máte nárok na podporu. Vy budete mít tuto dobu ve 3 letech dítěte splněnou.
(najdete vše podrobně v zákoně o zaměstnanosti).
Renato, prosila jsem o podrobné vysvětlení, promiňte, ale to Vaše mi nedalo naprosto nic. Můžete mi vysvětlit Vaši odpověď? Z vaší odpovědi nechápu: Pokud by mi vycházelo co? Na jaké soc. dávky? Proč podporu až po 4 narozeninách? Co v tom období mezi 3-4 rokem? Proč podporu v nezam. NE z mého výdělku, ale z ŽM???
Stáňo, děvčata Vám odpověděla velmi jasně. Po 3 letech věku pokud si nenajdete místo, se můžete registrovat na ÚP. Výše podpory v nezaměstnanosti se vypočítá z ŽM a ne z Vašeho posledního výdělku ze zaměstnaní před nástupem na mateřskou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
15. 11. 2007 11:30
Před nástupem na MD jsem ukončila prac. poměr, v ochr. lhůtě jsem nastoupila MD, teď pobírám rodič. příspěvek. Synovi bude v prosinci 2007 1 rok. Přijetím nového zákona 261/2007 se mění způsob vyplácení rodič. dávek od ledna 2008. Můžu se rozhodnout mezi základní (7600,- do 3 let dítěte), nebo sníženou (3800,- do 4 let dítěte). Až sem to chápu.
Co se ale stane ve chvíli, kdy teď nezvratně zvolím základní variantu (do 3 let) a potom nenastoupím do práce ??? Jaké mám potom možnosti, pokud bych okamžitě nenastoupila do zaměstnání? V případě, že bych zůstala ještě do 4 let dítěte bezplatně doma, jak je to s ZP a SP? Můžu zůstat doma, nebo musím jít např. na ÚP? Nikde to nemůžu najít, poraďte prosím. Děkuji Stáňa