Re: Dobropisy bez DPH - něco mi uniklo ?
minulý týden mi přišlo ÚZ o DPH 2008 (brožura od Sagitu)-nic takového tam není !! V § 42 ani §43 není změna oproti minulým zněním,takže je to nějaká "kachna"!!!
Podle mne si blbě vyložili zákon. Sice je nikdo nenutí vystavit dobropis, ovšem pokud chtějí snížit základ daně, což oni chtějí, pak si myslím blbě vyložili ten § 42 odstavec 1. Oni se domnívají, že si jen opraví základ daně a už ne výši daně. Já si ale myslím, že jakmile na základ daně sáhnu a chci ho opravit, že musím vystavit dobropis daňový a nikoli jen "obyčejný".
Dodavateli je to jedno, ten stát neokrade, ale jak to bude na straně naší, tedy odběratele ? My dostaneme dobropis na snížení základu daně, ale bez DPH. Pokud jde o mne, mně by se to samozřejmě líbilo, protože si nebudu muset snižovat dříve uplatněný odpočet DPH, ale otázkou je, jak se to bude líbit finančnímu úřadu :-)).
No podle mne by tohle prošlo jedině v případě, kdy bude dobropis vztažen k několika zdanitelným plněním, tedy pokud by se jednalo o skonto nebo bonus. Pokud by opravovali základ daně u konkrétního plnění, s tím bych silně nesouhlasil, aby na to vystavovali pouze "účetní" dobropis. Tak jim v tom duchu napíšu.
Re:Dobr. bez DPH aneb ať "žije" Tesco:-(
Pane Jaromíre,
Míra drzosti obchodních řetězců, v tomto případě Tesca, už nezná mezí. Prostě jen oznámi svým dodavatelům, že mají dobropisy vystavovat bez DPH. Tzn. rozhodují za dodavatele, jak má dělat svoje daně, své účetnictví!! Jaksi mám problém v tomhle: z pohledu účetního se dodavatel bude tvářit, že dobropisují zboží, z pohledu DPH ale dobropis existovat nebude a původní zdanitelné plnění jakoby stornované prostě nebylo a opravdu nastalo a zůstalo. Takže kam účetní dobropis účtovat, prodané zboží mínusem nebo skonto??
Pravda je ale takové, že Tesco tímto pouze řeší svoji finanční situaci. Účetní dobropisy pouze vedou k tomu, že Tescu bude zachován nárok na odpočet daně a částka nedobropisovaného DPH bude u dodavatele Tesca jaksi "umrtvena" ve formě pohledávky, tzn. dodavatel původní DPH zaplatit FÚ musí, Tesco původní DPH plně nárokuje, Tesco zbytek transakce, tj. DPH, zaplatí až za DELŠÍ dobu. Dodavatel tak jaksi v určitém časovém úseku "přichází" o své vyfakturované DPH, které sice zaplatit FÚ, ale sám jej od Tesca ještě nedostal. Tesco se sice snaží tvrdit, že jediným důvodem je administrativa spojená s potvrzováním dobropisů, ale prostě jim nevěřím.
Mějte se pěkně.
Re:Dobr. bez DPH aneb ať "žije" Tesco:-(
Děkuji za reakci pane Petře. Nejedná se sice o Tesco a my vystupujeme v tomto případě jako odběratel, nikoli dodavatel, ale jinak s vámi souhlasím, řetězce je případ sám pro sebe.
Nicméně již jsem odpovědné paní od dodavatele napsal, že pokud se jedná o "dobropisování" bonusů, u kterých dosud vesele uplatňovali DPH, že s tím, že konečně objevili Ameriku my problémy nemáme :-). Pokud by ovšem skutečně snižovali základ daně u konkrétního zdanitelného plnění, že zásadně na daňovém dobropisu se všemi náležitostmi dle zákona trváme.
Tak nevím v čem je problém. Firmy mají zafixované, že z nějakého důvodu "musí" vystavovat daňové dobropisy. Co je k tomu nutí?
* ZDPH? Tento zákon jen zcela výjimečně (např. § 42/3,6 ZDPH) - žádná novinka, platí dlouhá léta (i za starého zákona).
* Správce daně? Nad rámec ZDPH nemá šanci.
* Zvyk? To je asi ono. Vždyť bez DPH vypadá ten doklad nějak "divně".
* Protistrana? Mnohdy se o to poukouší (ad "divný" doklad). Na protistranu - neplátce by se mělo vztahovat ustanovení § 42/6 ZDPH vždy, aby nebyla poškozena.
* ...
Proč se tak bráníme účetním dobropisům? Vždyť většina daňových dobropisů se nevýhodná. Především prokazování doručení protistraně (samozřejmě ne ve všech případech) by mělo být odrazujícím kritériem od jejich vystavování.
Tak jsem se nad tím tak nějak zamyslel a uvědomil si, že když dodavatel nechce snižovat svou daňovou povinnost vystavováním DD, že to má svou logiku. Stejně by tu vrácenou daň musel poslat nám. A stát o nic nepřijde, protože sice já jako odběratel mu nevrátím předtím uplatněný odpočet, na druhé straně nemusí vracet odvedenou daň dodavateli. Takže to bude v pořádku.
Příklad:
Firma "A" vystaví dobropis firmě "B" :
1). s DPH ... ZD -100,00, DPH -19,00, celkem -119,00 a to zaplatí firma "A" firmě "B" a zároveň si sníží DPH na výstupu (pokud bude mít doloženo převzetí) o 19,00 Kč. O co si sníží odvod DPH na výstupu, o tolik více zaplatí firmě "B". Výkon bude u firmy "A"
-100,00 a náklad u firmy "B" rovněž -100,00. Firma "B" dostane sice více o 19,00 Kč, ale o ty si musí snížit nárok na odpočet daně.
2). vystaví pouze účetní dobropis bez DPH, pak výkon u firmy "A" bude -100,00 a náklad u firmy "B" rovněž -100,00. Firmě "B" zaplatí namísto 119,00 pouze 100,00 Kč a DPH nebude vůbec ovlivněno.
Závěr: co se týká výkonu, nákladu a financí, tak to vyjde nastejno, pouze při účetním dobropisu se vyhnu DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 11. 2007 12:37
Tak mi přišel dnes dopis od dodavatele, kde mi píšou, že od 1.1.2008 nám budou posílat dobropisy bez DPH. Prý to umožňuje § 42 zákona o DPH. Vystavené dobropisy již prý nebudou součástí evidence pro DPH a odpadne povinnost potvrzovat přijetí dobropisu, což zákon o DPH jinak požaduje.
Tak nevím, nějak jsem změnu v § 42 v tomto duchu nepostřehl, máte někdo lepší informace než já (kromě toho dodavatele samozřejmě :-)) ??