Cestovky - účtování

• (neregistrovaný)

15. 11. 2007 15:05

Dobrý den,

projde mi, když budu cestovku účtovat celou na pětky a šestky nebo musím účtovat do výnosů jen provizi? Výsledek je podle mě stejný...

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 11. 2007 15:12

Zuzana, Jihlava (neregistrovaný)

Re: cestovky - účtování
      Účetní cest.agentury: FAD za dovolenou - 518700/321100, provize - 602200/311100. Provize - jde-li o zemi v EU - rozúčtovat provizi na DPH...

• 15. 11. 2007 15:30

katka (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď,

takže zjednodušeně řečeno dáváte nákupy zájezdů do nákladů a do výnosů jenom provizi? Ale co pak hospodářský výsledek, to Vás hodí strasně do mínusu...Zvláštní režim DPH je mi jasný, ale mohla bych účtovat nákup zájezdu celý do nákladů a prodej zájezdu celý do výnosů? Pak by zdanili jen tu provizi...

• 15. 11. 2007 18:32

Jaromír (neregistrovaný)

Pokud píšete o provizi, pravděpodobně, že prodáváte cestovní služby jménem a na účet nějaké zřejmě CK nebo podobného subjektu. Cena zájezdu není vaším výnosem ani nákladem. Do výnosů budete účtovat pouze provizi, tedy např. 311/602. Pokud inkasujete za prodej zájezdů a posíláte peníze pak té CK, "proženete" pohyb peněz přes pokladnu nebo BÚ se souvztažným zápisem na trojkové účty, třeba 325. V okamžiku inkasa zájezdu vám vznikne závazek k CK z titulu vybraných peněz, které patří této CK, tedy např. 211,221/325 a až pošlete peníze té CK, tak se závazek uhradí, tedy 325/211,221. Případně můžete použít jiné účty třídy 3, to je v podstatě jedno.
      Pak je ještě další varianta a tou je ta, že budete nakupovat cestovní služby a prodávat je vlastním jménem a na vlastní účet, navýšené o nějakou vaši marži. Pak by přicházelo v úvahu účtování o nákupu na 518/321,211 a prodej na 311,211/602 (cena navýšená o marži).
      § 89 ovládáte, tak už není co řešit :-).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).